Демарш Москаля: чи зміниться щось на Закарпатті?

Демарш Москаля: чи зміниться щось на Закарпатті?

Аналітика
Укрінформ
Що стоїть за черговою спробою відставки Москаля, та які з цього можуть бути наслідки для регіону

Сьогодні, 11 травня, Геннадій Москаль знову на роботі. Він вийшов на службу після того, як учора до виконання своїх обов'язків приступив начальник Закарпатської митниці Володимир Колесніков. Таким був ультиматум Москаля Києву, який голова ОДА публічно оголосив тиждень тому: або, мовляв, начальник митниці - Колесніков, а не новий ставленик центру з подачі Романа Насірова, або я йду у відставку. Що ж, відставку Москаля Київ не прийняв. А Закарпаття знову сколихнуло від митного скандалу.

НАЛАМАЛИ ДРОВ

Від минулого інциденту на митниці заледве минуло два тижні - мова йде про історію з так званим "чопським лісом", офіційно це 22 вагони з дровами (хоча кажуть і про 24), які місцеві активісти вчасно помітили й затримали. Проблема була у тому, що ліс, який ніяк не скидався на дрова, без належної експертизи відправляли за кордон саме як дрова. Ця історія набула загальноукраїнського розголосу - аж до того, що прем'єр Гройсман дав доручення голові української митниці Роману Насірову провести службове розслідування та покарати винних.

Винним у цій ситуації виявився начальник Закарпатської митниці Володимир Колесніков. Його вирішили "піти" з посади через скандал із чопськими дровами. Усе, начебто, справедливо: громадськість виявила порушення, був скандал, ось вам винуватець. Держава працює. Але тут - новий скандал. Цього разу - заява Геннадія Москаля про те, що Київ за його спиною планує зробити нові перестановки на Закарпатській митниці, а загрожує це відновленням контрабандної сигаретної схеми, яка діяла на закарпатській митниці до липня 2015 року і яку, за багаторазовими твердженнями самого Москаля, вдалося поламати.

"У тісній співпраці з правоохоронними органами Румунії, Угорщини, Словацької Республіки та їх взаємодії з силовиками інших європейських країн припинено системну контрабанду тютюнових виробів до Німеччини, Іспанії, Італії, Франції, Великобританії і розірвано добре налагоджений ланцюжок нелегальних поставок сигарет вантажним автотранспортом, - заявив Геннадій Москаль. Однак міжнародні злочинні угруповання, не бажаючи миритися із втратою надприбутків, будь-яким чином намагаються відновити системну контрабанду тютюнових виробів, використовуючи при цьому вплив українських політичних діячів і керівників окремих відомств. Щоб фури з сигаретами потрапили в Євросоюз, потрібно замінити начальника Закарпатської митниці на "потрібного керівника", який буде працювати у визначеній схемі. Для вирішення цього кадрового питання була використана ситуація із затриманням громадськими активістами в Чопі 22 вагонів деревини, класифікованої митницею по коду 440110000, як паливної (щодо довжини якої не встановлено жодних обмежень)".

Новим "потрібним керівником" виявився Андрій Кримський, помічник нардепа Валерія Пацкана. За інформацією Москаля, "30 квітня терміново в порядку переведення з Верховної Ради України на посаду заступника начальника митниці - начальника підрозділу по боротьбі з контрабандою призначається Андрій Кримський, який працював помічником-консультантом народного депутата України Валерія Пацкана. За наявною інформацією, Роман Насіров уже призначив виконувача обов'язків начальника Закарпатської митниці. Підкреслюю, що із Закарпатською обласною державною адміністрацією це призначення не узгоджувалося" - заявив Геннадій Москаль.

Заява супроводжувалася широким жестом - Геннадій Геннадійович попросив у прем'єра Гройсмана відставки. Його відставку в Києві не прийняли, ДФС зі свого боку спростувала заяву про те, що на Закарпатській митниці змінять начальника, потім була зустріч губернатора Закарпаття з Президентом, після чого він знову повернувся на Закарпаття і на наступний день після Колеснікова став на службу. Наче усе, як і було.

Наочним результатом цього скандалу є те, що Гройсман ініціює зміни на Закарпатській митниці. За інформацією прес-служби уряду, буде здійснене технічне переоснащення, зокрема на пунктах пропуску встановлять обладнання для сканування товарів. Крім того, найближчим часом для боротьби з контрабандними схемами буде створено близько 20 мобільних груп за участі співробітників Національного антикорупційного бюро, прикордонних військ, поліції та Державної фіскальної служби.

ХТО ПРАВИТЬ МИТНИЦЕЮ, ТОЙ ПРАВИТЬ РЕГІОНОМ

Тим не менш, скандал із цього всього вийшов добрячий. По-перше, ключові слова заяви Москаля "перестановки на митниці", "відновлення контрабанди", "повторення мукачівських подій" спрацювали на резонанс. Усі ж добре пам'ятають минулорічний липень - зі стріляниною в Мукачевому, пораненими, вбитими, гелікоптерами, що літали над лісами у пошуках "правосекторівців" та блок-постами з військовими на дорогах.

По-друге, ще не пройшов рік з часу "третього пришестя Москаля", як жартують гострі на язик закарпатці, а він уже вдруге проситься у відставку. Перший раз був восени, тоді Геннадій Геннадійович також пішов у відпустку, щоправда, без публічної заяви про відставку, хоч про це говорили  за його спиною, потім була зустріч із Президентом - і повернення на службу. Цього разу все відбувалося за тією ж схемою. Мало того, якщо зіставити події, то і восени, й зараз  згадувалося ім'я Валерія Пацкана.

Ну, й по-третє, у результаті цього скандалу Геннадій Москаль виніс на публіку масу цікавих фактів про роботу митниці. Ось, наприклад, інформація з сайту губернатора про ті ж "чопські дрова".

"Зараз основна зачіпка - 22 вагони лісу… Багато разів таке було: в дровах висвердлювалися отвори, і туди ховали сигарети. Як митник може розвантажити 22 тонни дров і подивитися, чи закладено щось у середину? З обладнання у нього на сьогодні тільки одна печатка. Так, він може замовити експертизу, але тоді за кожен вагон митниця повинна заплатити 12,5 тис. грн, а на подібні речі у митниці таких грошей немає. Ми сто разів говорили Насірову, що пора купувати сканери, які перевірять вагони з рудою, і з вугіллям, і з дровами. Але ніхто цього не хоче", - сказав Москаль.

Ознайомившись із заявами Геннадія Геннадійовича, можна достойно оцінити, як насправді "робляться справи" на митниці. А ще закарпатці запам'ятали собі нову аксіому: "Хто править митницею, той править регіоном".

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ВАРІАНТ СААКАШВІЛІ

З огляду на ситуацію, кореспондент Укрінформу поцікавився у закарпатських політологів, що, на їхню думку, насправді означають усі ці заяви і спростування, й увесь скандал узагалі, а разом з тим - які наслідки можуть мати останні події.

- Знаючи політичний характер Геннадія Москаля, це однозначно - одна з його вдалих піар-акцій, спроба звернути на себе увагу. На мою думку, це - політичний крок, який ніякого стосунку до чиновницької роботи не має, - вважає ужгородський політолог, директор Закарпатського інституту політичних досліджень Віктор Пащенко. - Є кілька цікавих моментів. Перш за все, і це чомусь залишилося "поза кадром" - з 1 травня вступив у силу новий закон "Про державну службу", який для Москаля має два прямих наслідки. Чиновник після 65 років не може бути на державній службі, крім того, не може суміщати державну службу з депутатським мандатом. Але в Геннадія Геннадійовича, як він заявляє, з подачі Президента - особистий імунітет. Тому ця заява про відставку має, крім інших, і такий меседж: "Ось, мовляв, я хочу піти, але мене не пускають".

- Є і другий цікавий момент, - каже Пащенко, - ця спроба політичних патронів Геннадія Москаля застовпити собі політичну опозиційну нішу на Закарпатті. Нагадаю, при владі на Закарпатті зараз БПП у коаліції з "Відродженням" та "Опозиційним блоком", в опозиції - ЄЦ та "Батьківщина". Такий от розклад сил. В Україні ж опозиційну нішу впевнено займає сила, що пов'язана із Саакашвілі. Тому йдеться про те, щоб на Закарпатті електорат, який міг би піти за Саакашвілі, насправді пішов за Москалем. Він подається як закарпатський варіант Саакашвілі: бореться з контрабандою, з рубками лісів, декомунізує регіон, ріже правду-матку… Це дуже вдалий спосіб витіснити із цієї ніші на Закарпатті Балогу, який теж останнім часом виступає з критикою щодо Президента й уряду.

Щодо політичних наслідків цього скандалу - зарано говорити, вважає Пащенко.

- Тим не менше, цікава реакція на заяву Геннадія Москаля з боку партії "Відродження". Адже партія відреагувала на його заяву про те, що зміни на митниці є результатами торгів між Гройсманом та Хомутинником, офіційним зверенням до губернатора з проханням публічного вибачення - інакше саботуватиме будь-яке голосування в облраді. Ця заява - такий цікавий хід, спроба "по-пацанячи" з'ясувати стосунки, мовляв, ми в коаліції, у нас домовленості, ми разом голосуємо, а нас тут типу "опускають" на всю країну. Насправді це говорить про певні непорозуміння у закарпатській владі

СКАНДАЛ НАСПРАВДІ "НЕ ПРО МИТНИЦЮ"

Політолог, голова Комітету виборців України на Закарпатті Дмитро Тужанський вважає, що цей скандал насправді "не про митницю".

- Геннадій Москаль, насправді, не хоче залишитися без посади, тому і не йде у відставку. Тим більше, що зараз не зовсім вдалий момент, адже окрім перейменування вулиць в активі нинішнього губернатора Закарпаття дуже мало реальних справ. Але крісло голови ОДА не є надпринциповим для Москаля, а лише проміжною посадою, тому він уже вдруге менш як за рік погрожує піти у відставку, цього разу - публічно, - вважає Тужанський.

- Можливі кадрові зміни на митниці - лише привід. Головне, що за цими можливими змінами стоїть, а це кулуарна боротьба у владній команді за кількома лініями. Одна з них - між Геннадієм Москалем і Валерієм Пацканом за право бути головним від цієї команди на Закарпатті, - пояснює політолог. - Цей конфлікт зародився ще восени, на тлі місцевих виборів. Тоді кожен із учасників намагався "повісити" один на одного програш "Єдиному Центру" та "Відродженню". Тоді Москалю вдалося переграти Пацкана. Зараз триває черговий раунд.

- Зрозуміло, що є у сьогоднішньому конфлікті і так званий контрабандний контекст, і боротьба за потоки. Спливають цікаві прізвища та взаємозв'язки, і це є ще одним ключем до розуміння природи контрабанди на Закарпатті, де і ким вона насправді ділиться, - каже Тужанський. - І це точно не на місцевому рівні, як стало модно трактувати минулорічну липневу стрілянину в Мукачевому. Цей демарш Москаля свідчить про велику кількість груп впливу в оточенні Президента, а також про те, що сам Геннадій Москаль та його посада у певний час можуть стати розмінною монетою у політичних торгах. Це губернатор чудово розуміє, тому й влаштовує такі демарші, - вважає голова КВУ Закарпаття Дмитро Тужанський.

Тетяна Когутич, Ужгород.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-