Українська авіація може брати участь у програмі НАТО без Росії - експерт

Українська авіація може брати участь у програмі НАТО без Росії - експерт

Укрінформ
У Центрі досліджень армії, конверсії і роззброєння (ЦДАКР) вважають, що Україна повинна заявити про вихід із програми НАТО SALIS, в якій є партнером із Росією.

Про це під час прес-конференції повідомив заступник директора Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння (ЦДАКР) з міжнародних питань Михайло Самусь, передає кореспондент Укрінформу.

"Згадаємо програму SALIS, це така парадоксальна в нинішніх умовах програма, де беруть участь Росія і Україна, які виконують польоти літаків в інтересах НАТО. Тобто в умовах, коли Росія веде війну проти України, а НАТО ввело санкції проти Росії, Росія і Україна є партнерами в програмі, яка виконує свої завдання в рамках НАТО. Тут Україна має дуже великий арсенал можливостей, один із них - це просто заявити про вихід із цієї програми і перепідписання договору з НАТО напряму, без участі російських компаній", - сказав Самусь.

На його думку, можливості в України для цього є. "Тобто Україна може надати необхідну кількість літаків, 6 літаків зараз беруть участь, в України така кількість літаків є. Що є особливо важливим, це те, що якраз "Антонов" є розробником цього літака, у нього є всі права на введення модернізації, ремонту, супроводження цих літаків, а в Росії цього немає. Тобто Росія не може без України брати участь у SALIS, Україна може. Наш Центр досліджень армії, конверсії і роззброєння закликає задуматися над цим питанням, оскільки в липні буде саміт НАТО, можливо це питання варто підняти і українській владі в переговорах з партнерами по НАТО", - наголосив Самусь.

Фото: defenseindustrydaily.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-