У ВАСУ обурилися заявою Гройсмана про перевірки суддівських рішень

У ВАСУ обурилися заявою Гройсмана про перевірки суддівських рішень

Укрінформ
Судова влада в Україні здійснюється незалежними та безсторонніми судами, а органи виконавчої влади не наділені повноваженнями оцінювати законність судових рішень.

Так голова Вищого адміністративного суду Олександр Нечитайло прокоментував доручення Прем'єр-міністра запровадити перевірки Мін'юстом судових рішень.

"...Органи виконавчої влади не наділені законними повноваженнями оцінювати законність судового рішення... Давати оцінку процесуальним рішенням можуть лише вищестоящі судові інстанції при перегляді судових рішень. Тобто, презумпція правомірності судового рішення може бути спростована в порядку апеляційного, касаційного оскарження, дисциплінарного провадження, а також поставлена під сумнів рішенням Європейського суду з прав людини", - йдеться у заяві, поширеній прес-службою суду.

 Нечитайло нагадав, що судді в Україні здійснюють правосуддя "відповідно до закону, керуючись при цьому своїм внутрішнім переконанням, а не побажаннями вищих посадових осіб".

"Втручання у здійснення правосуддя, вплив на суд або суддів у будь-який спосіб, неповага до суду чи суддів, збирання, зберігання, використання і поширення інформації усно, письмово або в інший спосіб з метою завдання шкоди авторитету суддів чи впливу на безсторонність суду забороняється і тягне за собою відповідальність, установлену законом", - наголошується у заяві.

У ВАСУ нагадали про низку інших підстав, з яких подібне втручання у судову діяльність є недопустимою.

Нагадаємо, Прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив міністру юстиції Павлу Петренку проаналізувати діяльність суддів, а також правомірність судових рішень, пов'язаних із веденням бізнесу в країні, з метою подолання корупції у судовій гілці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-