Штайнмайєр: Наша мета - повернути Москву до міжнародного порядку

Штайнмайєр: Наша мета - повернути Москву до міжнародного порядку

Укрінформ
Міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмайєр активно виступає з ідеєю концепції "подвійного діалогу" з Росією і вважає завданням своєї країни повернути Москву до розуміння міжнародного порядку.

Свої ідеї він виклав у четвер в розлогій промові на симпозіумі пам’яті про Егоне Баре, апологета "нової східної політики" Німеччини, повідомляє кореспондент Укрінформу у ФРН.

"Нашою довгостроковою метою залишається повернути Росію до розуміння міжнародного порядку на базі Завершального акту СБСЄ (попередник ОБСЄ - ред.) і Паризькій хартії, і знову перейти до всеосяжної співпраці", - заявив Штайнмайер.

Проте поки, визнав він, це неможливо, а тому Німеччина готова взаємодіяти з Москвою в різних сферах.

У цьому контексті він представив концепцію "подвійного діалогу". Це, в його розумінні, означає "співпраця, де це можливо, діалог і усвідомлення відмінностей, де це необхідно".

"Відносно Росії немає просто чорно-білого", - заявив глава МЗС і пригадав, що ще 12 років тому на Заході серйозно обговорювали можливість вступу Росії в НАТО.

Проте незаконна анексія Криму і дестабілізація Східної України стали для прихильників зближення з Москвою "відкриттям", адже вперше після завершення холодної війни держава-учасник ОБСЄ знехтувала суверенітетом іншої держави, поставивши під сумнів принципи завершального акту СБСЄ.

"Цей процес ставить під загрозу європейський мирний порядок", - підкреслив дипломат, додавши, що "на зміну тверезому балансу інтересів щодо важливих питань прийшла політика престижу Росії, яка прагне бути на одному рівні з великими державами, перш за все США". І націоналістичні голоси в Росії виступають за віддалення від Європи, проти європейського бачення єдиного простору від Атлантики до Тихого океану, над яким Європа працювала так довго і наполегливо, і яке все ще залишається для неї перспективною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-