Генерал НАТО: Де чорний квадрат, росіяни бачать біле коло

Генерал НАТО: Де чорний квадрат, росіяни бачать біле коло

Укрінформ
НАТО зберігає суттєві розбіжності з Росією у принципових питаннях, тож проведення двосторонньої зустрічі у форматі Ради НАТО-Росія не означає повернення до звичайних відносин між ними.

Про це у середу в Києві заявив голова військового комітету НАТО генерал Петер Павел під час зустрічі з журналістами за підсумками переговорів з начальником Генерального штабу - головнокомандувачем ЗС України генералом армії Віктором Муженком.

«Хочу чітко заявити,  що НАТО ніколи не визнає  анексію Криму,  ми повність обізнані щодо активного залучення Росії у Східній Україні та у підтримці, яку вона надає (бойовикам - ред.). Важливо підкреслити це, тому що можуть виникати припущення, що  НАТО повертається до нормальних відносин, якщо проводить зустріч з Росією у форматі Ради НАТО-Росія. Але немає жодного наміру й жодних планів до поновлення  будь-якої практичної співпраці з Росією до того, як вона знову не почне поважати норми міжнародного права та власні зобов'язання», - сказав представник НАТО.

При цьому він підкреслив, що майбутня зовнішньополітична орієнтація України - це її суто суверенне право, й жодна третя держава не має права втручатися у цей вибір.

Відповідаючи на уточнююче запитання Укрінформу, генерал Павел зауважив, що зустрічі між НАТО і Росією передували тривалі  консультації між генеральним секретарем НАТО та міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим з визначення можливості для проведення такої зустрічі на рівні послів.

«Було багато координації щодо визначення порядку денного,  наприкінці ми погодилися на трьох пунктах. Перший - це ситуація в Україні та навколо неї, включаючи Мінськ. Друге - це військова активність з особливим наголосом на прозорості та на зменшенні ризиків. І  третє - це ситуація з безпеки  в Афганістані, боротьба з тероризмом у цьому регіоні", - сказав Петер Павел.

"Щодо підсумків зустрічі - я бачив лише попередні нотатки з двох боків. Це  досить загальна практика останнім часом:  там, де ми бачимо чорний квадрат, росіяни бачать біле коло. Це дуже значна розбіжність у поглядах», - додав голова Військового комітету НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-