В НАБУ кажуть, що справу мера Вишгорода мають розслідувати вони

В НАБУ кажуть, що справу мера Вишгорода мають розслідувати вони

Укрінформ
У розслідуванні справи мера Вишгорода Олексія Момота Генеральна прокуратура порушує закон і вторгається в сферу компетенції НАБУ.

Про це у вівторок заявив директор Національного антикорупційного бюро України в ході інтернет-конференції на сайті Лігабізнесінформ.

Відповідаючи на запитання одного з учасників форуму он-лайн, Артем Ситник заявив буквально наступне:

"З приводу мера Вишгорода можу зазначити, що Генеральна прокуратура України в черговий раз порушила закон і почала розслідування справи, яка підслідна національному антикорупційному бюро України. Ми неодноразово вказували на неприпустимість таких випадків, але, на жаль, ГПУ до нас не прислухається. Це в черговий раз переконує мене в необхідності створення спеціалізованої антикорупційної прокуратури, без якої навіть наших перших результатів не було б", - сказав Ситник.

За його словами, зменшення корупції залежить від трьох основних чинників. Перше - це дерегуляція, тобто, зменшення корупційного тиску на бізнес і громадян. Друге - "превенція", тобто, проведення перевірок декларацій чиновників на предмет їх правдивості і відсутності незаконного збагачення. Третє - притягнення до кримінальної відповідальності корумпованих чиновників. Водночас, зазначив директор НАБУ, головним рушійним чинником цих процесів залишається "величезна політична воля найвищих органів влади".

Відповідаючи на запитання цього ж користувача, чи веде НАБУ розслідування щодо діяльності Глави Національного банку Валерії Гонтарєвої, Ситник пообіцяв завершити відповідні перевірки "найближчим часом".

"З приводу Нацбанку України можу сказати, що ведеться величезна аналітична робота, у тому числі із застосуванням можливостей органів фінансового моніторингу. Найближчим часом ряд цих перевірок закінчиться внесенням даних до Єдиного реєстру досудових розслідувань", - зазначив Ситник.

Нагадаємо, 14 квітня співробітники СБУ і прокуратури Київської області затримали мера Вишгорода Олексія Момота, який вимагав хабар в 1 млн євро. Також були затримані його соратники. За інформацією правоохоронців, мер вимагав гроші з підприємців за продовження договору оренди землі і відсутність "проблем" під час будівництва житлового комплексу. 17 квітня Печерський районний суд Києва обрав Момоту запобіжний захід у вигляді утримання під вартою строком на два місяці з можливістю внесення застави. Сьогодні Момот вийшов з Лук’янівського СІЗО під заставу в 5 мільйонів гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-