Від Росії вимагають надати «право голосу» ув’язненим

Від Росії вимагають надати «право голосу» ув’язненим

Укрінформ
Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд прокоментував рішення Конституційного суду Російської Федерації щодо виконання рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) у справі колишніх ув'язнених Сергія Анчугова і Володимира Гладкова проти Росії, які були позбавлені права голосу на виборах.

Про це йдеться у поширеній його речником Даніелем Хольтгеном заяві, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Франції.

«Сьогоднішнє рішення Конституційного суду свідчить про те, що існує спосіб вирішити цю проблему шляхом зміни законодавства, яке полегшило б існуючі обмеження на право голосу», - йдеться у заяві генерального секретаря Ради Європи.

За словами речника, Ягланд також взяв до відома заяву Конституційного суду РФ про те, що Росія була і залишається невід'ємною частиною європейського правового простору. «Зараз я надаю слово російському парламенту, що може, спираючись на рішення Конституційного суду, розглянути відповідні рішення для того, щоб виконати постанову Страсбурзького суду», - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, Конституційний суд Російської Федерації вперше дозволив не виконувати рішення Європейського суду з прав людини у Страсбурзі у справі про надання виборчих прав ув'язненим. Судді КС визнали, що рішення ЄСПЛ, яке зобов'язує Росію надати ув'язненим право голосувати, суперечить Конституції Росії. Суд у Страсбурзі, як вважає КС, не має права вимагати від Росії зміни Конституції.

Оскаржуване рішення ЄСПЛ виніс у 2013 році, задовольнивши скаргу колишніх ув'язнених Сергія Анчугова і Володимира Гладкова. Кожен з них скаржився, що під час відбування покарання (15 років позбавлення волі) вони були позбавлені права голосу на виборах. Страсбурзький суд вимагав, щоб Росія усунула ці порушення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-