Міністр з питань окупованих територій виступає проти блокади Донбасу

Міністр з питань окупованих територій виступає проти блокади Донбасу

Укрінформ
Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб (ВПО) Вадим Черниш вважає, якщо Україна дійсно хоче повернути назад Донбас, то держава не повинна припиняти виплати пенсії та соцдопомоги населенню цього регіону.

Про це він сказав в інтерв'ю Zn.ua.

"Усі громадяни України мають однакові права. Цей меседж ключовий. Із нього випливає все. У тому числі пенсії та всі види соціальної допомоги. Моя позиція щодо цього однозначна. Платити. Те ж саме можу сказати стосовно "годувати - не годувати". Якщо ми інтегруємо ці території та людей в Україну, про що, власне, заявляють і президент, і прем'єр, що підтверджують мільярди соціальних виплат, - то до чого тут економічна блокада? Це два тренди абсолютно різної державної політики. Результат плачевний. Контрабанда заповнила офіційний торговий люфт. На тимчасово окупованих територіях хазяйнують рубль і російські товари. А люди ще більше віддаляються від України. Кого й навіщо ми обманюємо?", - сказав Черниш.

Він також зазначив, що  наразі на території Донецької і Луганської областей не ведеться державна статистика, у тому числі й на територіях цих областей, підконтрольних Україні. "Чесно кажучи, я не можу для себе сформулювати хоча б приблизно зрозумілу причину, котра пояснювала б цей факт. Роботу агентства гальмувала, зокрема, й ця обставина. Скільки проживає населення? Скільки працює підприємств? Яка середня заробітна плата? І так далі, й таке інше. Як можна планувати відновлення, не знаючи елементарної ситуації в регіоні? Ми ставили ці запитання", - додав міністр.

Черниш також вважає, що держава зобов'язана чітко окреслити позицію стосовно окупованих територій і людей, які залишилися там.

"Держава зобов'язана чітко окреслити позицію стосовно окупованих і непідконтрольних територій, а також людей, котрі залишилися там. Причому не просто на словах", - заявив Черниш.

Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб (ВПО) також наголосив, що наразі є закон про засади внутрішньої і зовнішньої політики. "Але, уявіть собі, там досі ані слова немає про ситуацію, що склалася в країні. Тобто засад політики стосовно окупованих, непідконтрольних, а також наших територій, які перебувають у зоні проведення АТО, в законі немає", - зазначив Черниш.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-