Закон Пашинського про спецконфіскацію обіцяють змінити на вимогу РЄ

Закон Пашинського про спецконфіскацію обіцяють змінити на вимогу РЄ

Укрінформ
У парламентському Комітеті з питань національної безпеки й оборони подякували Раді Європи за аналіз законопроекту про спецконфіскацію й пообіцяли доопрацювати його.

Про це повідомляється на сайті комітету.

Повідомляється, що 8 квітня представники Офісу Ради Європи в Україні передали до комітету український переклад офіційного висновку Генерального директорату з прав людини і верховенства права щодо законопроекту №4057, підготовлений експертом в галузі прав людини професором Джеремі Макбрайдом.

"У висновку акцентується увага на положеннях, які потребують доопрацювання з метою гармонізації законодавства України із законодавчими нормами та стандартами Європейського Союзу, які врегульовують питання конфіскації активів до винесення вироку суду та загальні питання захисту прав людини та її основоположних свобод", - йдеться у повідомленні.

 "Одночасно, форма та спосіб внесення на розгляд Верховної Ради України остаточно погодженої з експертами правової конструкції потребує додаткового узгодження з фахівцями та співавторами законопроекту", - додали в комітеті.

Як відомо, в коментарі Генерального директорату з прав людини і верховенства права Ради Європи йдеться про те, що законопроект № 4057 щодо досудової конфіскації суперечитиме багатьом вимогам Європейської конвенції і протоколів до неї.

«Хоча досягнення цілі повернення майна, набутого через кримінальні правопорушення, та доходів від такого майна не суперечить стандартам, напрацьованим у рішеннях Європейського суду, прийняття проекту Закону у його теперішньому вигляді суперечитиме багатьом вимогам Європейської конвенції та протоколів до неї», - ідеться в документі.

Зазначається, що законопроект «проблематичний у багатьох аспектах». Зокрема, у Раді Європи зауважили, що в проекті нормативно-правового акту нечітко встановлені застосовні стандарти та правила доказування.

Крім того, у коментарі вказується, що в законопроекті немає релевантного положення щодо представництва підозрюваного у провадженні зі звернення в дохід держави, з огляду на обставини, за яких відбувається провадження зі звернення в дохід держави, тобто, в якому підозрюваний не братиме участь.

Ще одним зауваженням європейців по законопроекту є брак визначеності в аспекті викладення тексту проекту Закону та деяких із використаних термінів, і те, що деякі його положення суперечать одне одному та містять неналежні вказівки щодо проведення провадження.

«Зрештою, є ризик того, що провадження, передбачені проектом Закону, у деяких випадках можуть спричинити порушення презумпції невинуватості», - підкреслили у Раді Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-