Джемілєв на конгресі у Вільнюсі: Режим Путіна не триватиме довго

Джемілєв на конгресі у Вільнюсі: Режим Путіна не триватиме довго

Укрінформ
В понеділок у Вільнюсі відкрилося в Сеймі Литви засідання Координаційної ради Всесвітнього конгресу кримських татар, яке триватиме до 13 квітня. Лідер кримських татар Мустафа Джемілєв, який виступив на його відкритті, закликав світ підтримати боротьбу проти режиму Путіна.

Про це повідомляє прес-служба Уповноваженого Президента України з питань кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва.

"Ми сподіваємося, що напівфашистський режим Путіна в Криму не триватиме дуже довго, і ми сподіваємося, що вільний світ підтримуватиме нашу боротьбу", - заявив Джемілєв.

Він також наголосив, що кримський хан Девлет-Гірей, який народився в Литві, має в історії кримських татар "особливу символічну роль".

У рамках засідання Координаційної ради в Сеймі Литви відкрилася міжнародна конференція "Масові порушення прав людини в окупованому Криму". Вітаючи її учасників, спікер Сейму Лорета Граужінене наголосила, що мирне життя кримських татар на своїй батьківщині було порушене окупацією Криму Росією.

"Нам шкода, що після окупації в Автономній Республіці Крим порушуються права людини і чиняться переслідування", - сказала вона, наголосивши, що цей форум дасть можливість "поінформувати людей про беззаконня, які чиняться в Криму".

З відеозверненням до учасників конференції виступив американський сенатор Джон Маккейн.

"Я ніколи не здамся у боротьбі за незалежну Україну, включаючи Крим. Крим - це земля пращурів кримських татар, і вони мають право жити на своїй Батьківщині. Світ не може залишатися осторонь", - заявив Маккейн.

Довідка. Всесвітній конгрес кримських татар (ВККТ) представляє більш ніж шестимільйонну діаспору кримських татар, які мешкають в Туреччині, Румунії, Росії, США, Польщі, Канаді, Литві, Узбекистані та інших країнах. Перше засідання КР ВККТ пройшло в Криму у травні 2009 року, друге - в Анкарі в серпні 2015 року, третє - в Румунії, наступне - в Києві і в Херсонській області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-