У звинувачень Порошенка в ухиленні від податків немає підтверджень – німецькі ЗМІ

У звинувачень Порошенка в ухиленні від податків немає підтверджень – німецькі ЗМІ

Укрінформ
Звинувачення українського президента Петра Порошенка в ухиленні від сплати податків досі не підтвердилися, до того ж виглядають «перебільшеними і недостатньо підкріпленими».

Про це у середу пише німецьке видання Neue Zürcher Zeitung у статті «Занадто велика обіцянка Порошенка».

«Президент України стає жертвою своїх передвиборних обіцянок. Політично він поводився нерозумно, але звинувачення в ухилянні від сплати податків досі не підтвердилися. Перші розслідування щодо панамських документів представили українського президента у спотвореному світлі», - йдеться на початку статті.

Відзначається, що у панамських документах наводяться відомості про те, що Петро Порошенко заснував між серпнем і груднем 2014 року по одній офшорній фірмі на Британських Віргінських островах, на Кіпрі і в Голландії.

«Українські журналісти звинуватили президента, що він придумав цю «фінансову конструкцію», щоб уникнути сплати податків. Щоб підкреслити моральне падіння Порошенко, вони пов'язали історію з війною на Сході України..., - продовжує автор. - Однак при тверезому розгляді ці звинувачення видаються перебільшеними і недостатньо підкріпленими».

На думку автора, Порошенко зробив велику помилку, коли два роки тому під час своєї виборчої кампанії пообіцяв українцям, що продасть свій бізнес. «Свою обіцянку після цього він не виконав. Для порушення цієї обіцянки Порошенка були суттєві підстави: війна стала причиною різкого спаду економіки, ні у кого не було грошей для великих інвестицій, а іноземні покупці боялися ризикувати», - йдеться у статті. При цьому нагадується, що рік тому, за повідомленням Bloomberg, «Нестле» пропонувала мільярд доларів за концерн «Рошен», але його оцінили у три мільярди.

«Порошенко продаж нижче вартості підприємства, яке сам підняв, мабуть, не сприймав. Він, здається, не готовий платити будь-яку ціну за виконання своєї передвиборчої обіцянки», - припускає автор. Тому Петро Порошенко озвучив ідею «сліпого» трасту, щоб вирішити свій конфлікт інтересів. Відповідальним за управління трасту є банк Rothschild в Цюріху, якому раніше вже була доручена продаж частин корпорації, відзначає видання.

У листі до Центру з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) 22 березня фінансовий радник Порошенка Пасенюк повідомив, що умови трасту хоча і були узгоджені, але активи досі не були переведені. «Українські журналісти зробили з цього висновок, що ніякого трасту взагалі не існує і офшорні компанії були створені, перш за все, для податкової оптимізації», - пише автор статті. Разом з тим, у листі від 4 квітня Пасенюк повідомив, що «договір підписаний і активи «Рошен» були переведені». Однією з сторін контракту була нібито офшорна фірма Порошенка на Британських Віргінських островах – Prime Asset Partners Limited.

Автор наводить думку української журналістки Анни Бабинець, яка брала участь у розслідуванні: «Ми не знаємо, чи дійсно є цей траст, договір ще ніхто не бачив».

Чи готовий Порошенко представити договір залишається спірним, пише автор, але тільки в цьому випадку буде тверда упевненість у фактичній незалежності конструкції управління чужим майном за дорученням довірителя, зазначається у статті.

У ній також наводиться оцінка одного з експертів з української економіки. За його словами, як правило, при передачі у траст бізнесу представниками ринків, які розвиваються, незалежність проявляється «тільки на папері».

«Для цих людей це великий крок, віддати контроль», оскільки ділові відносини у посткомуністичних країнах будуються все ще не на довірі, а на владі, звертає увагу експерт.

Разом з тим, у матеріалі ще раз підкреслюється, що «податкові мотиви навряд чи відіграють якусь роль». «Майже всі українські фірми прокручують свої продажі та придбання в офшорах. І не через податкові пільги, а через корумповані українські суди», - підсумовує автор.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-