Звільнення Савченко: Путін хоче отримати політичні вигоди - адвокат

Звільнення Савченко: Путін хоче отримати політичні вигоди - адвокат

Укрінформ
За звільнення незаконно засудженої в Росії української льотчиці, народного депутата Надії Савченко президент РФ Володимир Путін хоче отримати політичну вигоду.

Про це заявив адвокат Савченко Микола Полозов в інтерв'ю DW.

За його словами, рішення щодо звільнення Савченко упирається лише в одну людину – Путіна. "І реалізований буде той варіант, який особисто йому буде вигідний", - заявив Полозов.

Він також зазначив, що Кремль взяв паузу: "Мені здається, що вже є принципове рішення щодо її видачі, але поки що не встановлені терміни, коли це відбудеться". А терміни, додав адвокат, враховуючи початок сухого голодування Савченко, піджимають.

"Безумовно Путін намагається отримати для себе якісь політичні вигоди. Мені відомо, що доля Савченко обговорювалась у тому числі під час зустрічі Путіна з держсекретарем Сполучених Штатів Джоном Керрі, і до Керрі було доведено, що Савченко видадуть, але без зазначення термінів", - повідомив Полозов.

Адвокат підкреслив, що "подальше перебування Надії Савченко в Росії становить достатньо серйозні проблеми в політичному плані, які є набагато більшими, ніж вигоди, які раніше були продиктовані необхідністю проведення тут суду, отримання якогось пропагандистського ефекту".

"Усе, ефект досягнутий: усьому населенню Росії продемонстровано, що вбивця журналістів покарана, отримала 22 роки. І подальше утримання делегата ПАРЄ тут, в Росії, російському керівництву нічого, окрім проблем, не несе", - заявив він.

Сухе голодування Савченко встановлює жорсткий цейтнот для російської влади щодо вирішення питання її звільнення чи передачі Україні.

"Вона налаштована дуже рішуче. Крім нас її вмовляли не розпочинати голодування її сестра. Надія відкинула всі подібні прохання з нашого боку. Потрібно розуміти, що російській владі невигідно, щоб делегат ПАРЄ взяв і помер в російській в'язниці. Тому я не виключаю, що до Надії Вікторівни може бути застосоване примусове годування у випадку суттєвого погіршення стану її здоров'я. Російська влада докладатиме усіх зусиль, щоб Савченко раптово не померла тут, в Росії. Але потрібно розуміти також, що примусове годування може призвести до суттєвого погіршення стану її здоров'я і навіть до інвалідності. Я впевнений, що Савченко видадуть, але питання в тому, в якому стані її видадуть. Вона буде живою, але вона може бути інвалідом після всіх цих процедур, якщо їх застосують до неї", - наголосив адвокат.

Він розповів, що до початку сухого голодування, Надія важила менше 64 кілограмів, що майже на 20 кілограмів менше її звичайної ваги. "Але об'єктивних медичних оцінок стану її здоров'я немає, з тієї причини, що російських лікарів вона до себе не підпускає і забороняє брати аналізи. Максимум, що вони можуть робити - це вимірювати їй тиск і температуру тіла, а також зважувати. Українських лікарів до неї не пустила російська влада, тому достовірних відомостей про актуальний стан її здоров'я, на жаль, немає. Ні адвокати, ні родичі, ні консули не є медиками, не можуть об'єктивно дати оцінку стану її здоров'я, тому зараз дуже важко сказати, з якими медичними показаннями вона виходить на сухе голодування", - зазначив Полозов.

Нагадаємо, 5 квітня набув чинності вирок українці Надії Савченко, яка була незаконно засуджена російським судом до 22 років колонії.

Фото: Антон Наумлюк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-