Томенко судиться за мандат

Томенко судиться за мандат

Укрінформ
Позбавлений мандата народного депутата Микола Томенко направив позов до Вищого адміністративного суду України.

Про це йдеться на сайті політика.

"У позовній заяві йдеться про визнання неправомірними та скасування рішення ХІІ позачергового з’їзду партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність" № 8-ПД від 25 березня 2016 року "Про дострокове припинення повноважень народного депутата України Миколи Томенка", - зазначається в повідомленні.

Томенко як позивач звертає увагу на те, що згідно з ч. 5 ст. 81 Конституції України "у разі невходження народного депутата України, обраного від політичної партії (виборчого блоку політичних партій), до складу депутатської фракції цієї політичної партії (виборчого блоку політичних партій) або виходу народного депутата України із складу такої фракції його повноваження припиняються достроково на підставі закону за рішенням вищого керівного органу відповідної політичної партії (виборчого блоку політичних партій) з дня прийняття такого рішення".

Таким чином, цією нормою Основного Закону встановлюється обов’язкова передумова дострокового припинення повноважень народного депутата у зв’язку з його виходом із фракції – наявність закону. За відсутності відповідного закону рішення з’їзду партії є недостатньою підставою для дострокового припинення повноважень народного депутата.

Томенко також наводить висновки Венеціанської комісії, в яких зауважується, що "обов’язковість членства народного депутата у парламентській фракції або блоці порушує незалежність депутата і може вважатися неконституційною, беручи до уваги те, що члени парламенту мають представляти весь народ, а не партії, до яких належать".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-