Україні треба мільярд доларів військової допомоги від США – експерт

Україні треба мільярд доларів військової допомоги від США – експерт

Укрінформ
Військова підтримка України Сполученими Штатами Америки для відсічі збройній агресії з боку Росії має становити щонайменше $1 мільярд на рік.

Про це на брифінгу в Києві у четвер заявив директор Центру дослідження Східної Європи у Вашингтоні Микола Воробйов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Фінансова підтримка США, яка в цьому році має складати 658 млн доларів, - це важлива допомога, але ясно, що вона могла б бути значно більшою. Експерти, з якими ми спілкуємося у наукових центрах, зокрема Atlantic Council, Brookings Institution, Heritage Foundation, наполягають на тому, що Україні лише військової підтримки, щоб країна вистояла перед зовнішньою агресією, потрібно, як мінімум, мільярд доларів на рік, і так протягом наступних 3-4 років. Це більш-менш реальна сума", - сказав Воробйов.

Він додав, що з передбачених у бюджеті США на цей рік 658 млн доларів фінансової допомоги Україні, 258 млн доларів призначені на військову нелетальну підтримку. За словами експерта, враховуючи те, з якими викликами наразі зіштовхується Україна, ця сума мала б бути набагато більшою, і Центр дослідження Східної Європи у Вашингтоні постійно наполягає на цьому.

Водночас, Воробйов зауважив, що є кілька причин, які визначають нинішній стан фінансової підтримки України Сполученими Штатами. Серед них він назвав внутрішньоукраїнські причини, зокрема суттєве зменшення довіри до українських політиків вищого ешелону влади, корупцію, невизначеність з урядом, повільне просування реформ. Друга причина, яка, на думку директора центру, є основною, - це особисте рішення Барака Обами не провокувати Росію. У цьому контексті Воробйов нагадав, що навіть та військова підтримка, яка була передбачена Актом на підтримку свободи в Україні 2014 року в сумі 350 млн доларів, повністю так і не надійшла, "тому що таким було рішення Білого дому".

"У зв'язку з тим, що виборча кампанія у Сполучених Штатах у розпалі, ми вважаємо, що є сенс на офіційному та неофіційному рівні, і в тому числі використовуючи ресурс української діаспори, який українська влада майже не використовує, всіляко просувати інтереси України і будувати стосунки з адміністрацією наступного президента США", - резюмував Воробйов.

Фото: ukranews.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-