Асад згоден на дострокові вибори

Асад згоден на дострокові вибори

Укрінформ
Сирійський лідер Башар Асад готовий провести дострокові президентські вибори, якщо цього захоче народ.

Про це він заявив в інтерв'ю РІА Новости.

"Це залежить від позиції народу Сирії, є народна воля до проведення дострокових президентських виборів. Якщо така воля є, то для мене це не проблема. Цілком природно відгукуватися на волю народу, а не деяких опозиційних сил. Це питання стосується кожного її громадянина, тому що кожен громадянин голосує за цього президента", — сказав він.

"Принципово у мене немає жодних проблем з цим, тому що президент не може працювати без народної підтримки. А якщо у президента є народна підтримка, то він завжди має бути готовий до такого кроку. Я можу сказати, що принципово для нас це не проблема. Але щоб піти на такий крок, нам потрібно громадську думку в Сирії, а не думку уряду або президента", - додав Асад.

Водночас він зазначив, що вимога дострокових президентських виборів "не висувалося як частина нинішнього політичного процесу".

"Пропонується після (прийняття – ред.) конституції провести парламентські вибори. Ці вибори покажуть співвідношення сил на політичній арені. Потім буде сформовано новий уряд відповідно з представництвом політичних сил у новому парламенті... Що стосується президентських виборів, то це зовсім інша тема", - заявив Асад.

При цьому він вважає, що Сирії більше підходять прямі президентські вибори, а не вибори глави держави парламентом.

"Для нас у Сирії, як я вважаю, найкращий варіант — це прямі вибори президента громадянами, а не через парламент, щоб вони були найбільш вільними від впливу різних політичних сил і щоб вони залежали тільки від настрою народу в цілому. З моєї точки зору, це найкращий варіант", - заявив Асад.

При цьому, за його словами, принцип, за яким будуть організовані президентські вибори в Сирії, поки не обговорюється: "Як будуть проходити ці вибори - цю тему ми ще не обговорюємо, тому що тема дострокових президентських виборів як така ще не висувалася. Але ця тема пов'язана з процедурами, які повинні дозволити всім прийти до скриньок (для голосування), що перебувають під контролем сирійського держави", — заявив сирійський президент.

Він підкреслив, що голосувати на них мають, у тому числі і ті, хто зараз живе за кордоном - відомо, що багато сирійців втекли з країни після початку бойових дій.

"Чим ширшою буде участь сирійців - кожного, у кого є паспорт або сирійське посвідчення - тим сильнішими будуть ці вибори, підтверджуючи собою легітимність держави, президента і конституції, відповідно до якої і йде цей процес... Кожен сирійський громадянин в будь-якій точці світу має право вибирати", - вважає Асад.

Фото: theweek.co.uk

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-