Рада почала

Рада почала "підганяти" страхування до норм ЄС

Укрінформ
Народні депутати підтримали за основу законопроект №1797-1 "Про страхування" (нова редакція).

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, відповідне рішення підтримали 242 народні депутати.

Основною метою законопроекту є підвищення рівня захисту прав споживачів страхових послуг і зумовлений необхідністю змін у нормативно-правовій базі, пов’язаній з вступом України до СОТ, адаптацією законодавства України у сфері страхування до законодавства ЄС.

Законопроектом «Про страхування» пропонується забезпечити розв’язання проблеми визначення класифікації галузей та видів страхування відповідно до рекомендації Першої Директиви Ради 73/239/ЄЕС; реєстрації страховиків виключно у формі акціонерного товариства та введення нового порядку їх реєстрації.

Також у законопроекті передбачено створення інституту професійних перестраховиків та виділення у зв’язку з цим перестрахування окремо серед інших видів страхування, для здійснення якого необхідно отримати ліцензію; установлення порядку розкриття інформації страховиками для забезпечення надійного захисту страхувальників та введення пруденційного нагляду за страховою діяльністю.

Крім того, проектом закону встановлюються вимоги платоспроможності, що враховують якість активів страховика, його системи управління та розкриття інформації.

У законопроекті також міститься норма про надання можливості впровадження інституту саморегулювання для страховиків тощо.

Як зазначається у пояснювальній записці до документа, чинний Закон України «Про страхування» було прийнято у 1996 році. На момент прийняття цей Закон відображав стан страхового ринку в Україні. Але сучасний стан економіки України, розвитку страхування зокрема, вимагає зміни підходів у регулюванні у цьому секторі. Тому доцільним є не внесення окремих змін до зазначеного законопроекту, а викладення його у новій редакції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-