МВФ стурбований тим, що ціну на газ не піднімають з 1 квітня

МВФ стурбований тим, що ціну на газ не піднімають з 1 квітня

Укрінформ
Міжнародний валютний фонд чекає ясності щодо майбутньої долі уряду та зобов'язань стосовно подальшого підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.

Про це сказав постійний представник МВФ в Україні Жером Ваше, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу перед відкриттям Міжнародного інвестиційного форуму "Попит і пропозиція в секторі опалення: усунення бар'єрів, забезпечення прозорості та впровадження енергоефективності".

"Ми чекаємо з нетерпінням продовження переговорів (з урядом - ред.) та ясності щодо зобов'язань влади з приводу політики, яку ми можемо підтримати, включаючи енергетичний сектор", - сказав Ваше.

Він зауважив, що МВФ "потребує ясності щодо команди, яка реалізує цю політику (програмою розширеного фінансування, про яку домовилися у Меморандумі між Україною і МВФ - ред.) і візьме зобов'язання, про які вже домовилися".

Він додав, що фонд стурбований тим, що уряд відтермінував рішення про підвищення тарифів.

Відповідно до підписаного торік меморандуму з МВФ, Україна повинна переглянути тарифи з 1 квітня, досягти 75%-го імпортного паритету для населення і теплокомуненерго. У НКРЕКП прогнозують, що "соціальну" ціну на газ можуть підвищити в 1,5 раза - з 3600 грн до 5500 грн за 1 тис. куб м, тоді як верхня межа (7188 грн) незначно знизиться.

На 2016 рік, відповідно до зобов'язань уряду перед МВФ, запланована чергова хвиля поступового підвищення тарифів на газ (з метою довести їх до ринкового рівня в 2017 році).

Як повідомлялося раніше, на початку березня 2015 року були підвищені тарифи на газ для населення. Зокрема для тих, у кого немає лічильників, вартість одного кубометра газу збільшилася в 3,3 раза - до 7188 грн за 1 тис. куб. м. Мінімальний тариф - 3600 грн за 1 тис. куб. м, або 3,6 грн за куб - діє в опалювальний період на споживання не більше 1200 куб. м газу при наявності лічильника.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-