У Польщі обурені, як цензори «КП» спотворили їхній заклик до росіян

У Польщі обурені, як цензори «КП» спотворили їхній заклик до росіян

Укрінформ
Інститут національної пам’яті Польщі (IPN) висловив рішучий протест головному редактору російського видання “Комсомольская правда” за намагання піддати цензурі платне оголошення польської сторони.

Про це йдеться у листі на адресу головреда російської газети Володимира Сунгоркіна від імені заступника IPN Павела Укельського, який є в розпорядженні Укрінформу.

“Я категорично протестую проти спроби піддати цензурі повідомлення, в якому ми зверталися до громадян Росії за допомогою: з’ясувати всі обставини, пов’язані з перебуванням у тюрмах, смертю і місцями поховання керівників польської підпільної держави... Ви запропонували видалити з повідомлення майже всю інформацію, яка пояснює, хто такі керівники польської підпільної держави, яким чином вони були арештовані НКВС, в чому радянським судом звинувачувалися керівники антигітлерівської боротьби у показовому процесі. З нашої точки зору, на жаль, це підриває й авторитет газети, яку ви очолюєте”, - йдеться в листі.

Редактор відомої російської газети намагався вирізати з платного оголошення частину тексту, в якій зазначається, що 16 вищих представників польської підпільної держави в березні 1945 року прийняли запрошення радянського керівництва на зустріч по нібито обговоренню питань щодо створення нового польського уряду за результами Ялтинської конференції. Однак їх усіх підступно було заарештовано і вивезено до Москви, де в червні 1945 року розпочався над ними показовий судовий процес по сфабрикованих звинуваченнях у співпраці з Третім Рейхом.

Як повідомили Укрінформу в IPN, польська сторона відмовилася від публікації оголошення у цензурованому вигляді.

У польській інституції також зауважили, що таке саме оголошення, але без спроб цензурування, було надруковано рівно рік тому на шпальтах “Комсомольской правды”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-