Білоруси пройшлися ходою проти Лукашенка

Білоруси пройшлися ходою проти Лукашенка

Укрінформ
У Мінську пройшла масштабна хода з нагоди національного свята Дня Волі. Протести білорусів були спрямовані проти діючої влади й за європейське майбутнє країни.

"Майбутнє Білорусі - це наша з вами відповідальність. Білоруси гідні жити у незалежній європейській країні. Все більше людей прагнуть до цього", - заявив один із організаторів Дня Волі у Білорусі Анатолій Лебедько.

Організаторами заходу виступили лідери найбільших опозиційних партій Білорусі й колишні екс-кандидати у президенти. Близько тисячі білорусів, активістів і прихильників демократичних сил вийшли на центральний проспект Мінська висловити невдоволення політичним курсом країни.

У мітингу брали участь представники різних соціальних категорій, пенсіонери, студенти, а також сотні підприємців. Демонстрація супроводжувалася національною символікою, партійними прапорами й транспарантами. Були присутніми також українські та європейські прапори.

Організатори мітингу підкреслили, що діюча влада не зважає на права й волю громадян.

"Білоруська влада хоче, щоб громадяни країни змирилися з тим, що у них немає правих. Але ми хочемо бути господарями на своїй землі, а не жити, як вони кажуть - погано, але недовго", - підкреслив інший організатор акції В'ячеслав Сивчик.

Учасники заходу поклали квіти до пам'ятників національним білоруським поетам і прозаїкам Янці Купалі та  Якубові Колосу.

Демонстрація тривала більше 2 годин й була санкціонована владою.

Захід було приурочено до 98 річниці проголошення Білоруської Народної Республіки, а також до події так званої Мінської весни 1996 року, коли десятки тисяч білорусів відкрито виступали проти політичного курсу країни й інтеграційних процесів Білорусі та Росії. Тоді протестуючим вдалося заморозити підписання договору про "Співтовариство Росії та Білорусі".

Фото: @belamova

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-