Російські спостерігачі ОБСЄ на Донбасі це проблема, але не критична – експерт

Російські спостерігачі ОБСЄ на Донбасі це проблема, але не критична – експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Квоту Росії у складі спостережної місії ОБСЄ в Україні не можна скасувати, втім вона обмежена існуючим регламентом Організації, який дозволяє мати не більше 10% від кожної країни в будь-якій місії.

Про це зазначив в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу радник комісії США з питань безпеки та співробітництва в Європі (Гельсінської комісії) Орест Дейчаківський.

"Часом я чую в повідомленнях українських ЗМІ, що чи не половина спостерігачів від ОБСЄ на Донбасі є росіянами. Це далеко неправда", - зазначив представник Гельсінської комісії.

За регламентом ОБСЄ, будь-яка країна може мати не більше 10% у складі своєї місії, сказав він. "Отже, таке обмеження діє і по відношенню до самої Росії. Потрібно дивитися, звідки решта 90%", - зауважив Дейчаківський. За його словами, в загальному рахунку в місії представлені країни, які підтримують Україну.

За останньою офіційною інформацією Організації Безпеки та співробітництва в Європі, станом на 9 березня 2016 року, в Україні представлено загалом 710 міжнародних спостерігачів з 45-ти країн.

Кількість росіян серед них становить 37 осіб, тобто трохи більше п'яти відсотків. Навіть Румунія має у складі місії 44 працівника. Якщо ж скласти загальну квоту країн Заходу, вийде не менше 615 спостерігачів, що становить майже 87%.

Як зазначив Дейчаківський, роль представників ОБСЄ полягає в тому, "щоб проводити моніторинг та складати доповіді щодо ситуації в Україні". Тому проблема фактичної присутності у складі місії представників країни-агресора хоч і має місце, втім не є такою критичною.

"Існує інша проблема, що РФ має право вето в ОБСЄ та блокує багато рішень щодо діяльності Організації в Україні. Теоретично вона навіть може заблокувати подальше перебування спостережної місії в Україні", - зауважив експерт.

Загалом же російська делегація використовує цю можливість здебільшого для того, щоб продовжувати обмежувати географічне розширення місії на Донбасі. У цьому зв'язку на засіданнях Постійної ради ОБСЄ у Відні тривають не менш палкі дискусії, ніж в Раді Безпеки ООН. На них західні країни неодноразово обурювалися "неадекватно обмеженим діапазоном місії" на Донбасі, що охоплює лише два контрольно-пропускних пункти, тобто кілька сотень метрів з 2300-кілометрового кордону. Американська делегація при цьому прямо звинувачує Росію у використанні ситуації з метою забезпечення незаконних потоків зброї, фінансів та бойовиків для підтримки сепаратистів.

"ОБСЄ побудована таким чином, що більшість важливих рішень приймається на основі консенсусу, тобто для позитивного результату потрібна згода всіх", - зауважив Дейчаківський. І це треба мати на увазі всім, щоб використовувати можливості організації найбільш продуктивно, підсумував експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-