Порошенко затвердив Концепцію розвитку сектору безпеки і оборони

Порошенко затвердив Концепцію розвитку сектору безпеки і оборони

Укрінформ
Президент Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки й оборони від 4 березня "Про Концепцію розвитку сектору безпеки і оборони України".

Глава держави підписав відповідний указ, повідомляє його прес-служба.

"Основною метою реформування та розвитку сектору безпеки і оборони визначено формування та підтримання спроможностей, що дасть змогу гарантовано забезпечити адекватне і гнучке реагування на весь спектр загроз національній безпеці України, раціонально використовуючи наявні у держави можливості і ресурси", - зазначається у повідомленні.

Згідно з документом, найактуальнішими у середньостроковій перспективі залишатимуться, зокрема, загроза агресивних дій Росії для виснаження української економіки і підриву суспільно-політичної стабільності з метою знищення України і захоплення її території, застосування воєнної сили, а також технологій гібридної війни; тимчасова окупація РФ території Криму та подальші дії щодо дестабілізації обстановки у Балто-Чорноморсько-Каспійському регіоні.

Загрозами для України також є розвідувально-підривна і диверсійна діяльність Росії та інших держав і дії, спрямовані на розпалювання міжетнічної, міжконфесійної, соціальної ворожнечі і ненависті, сепаратизму і тероризму, створення і всебічна підтримка маріонеткових квазідержавних утворень на тимчасово окупованій території частини Донецької та Луганської областей; нарощування РФ військових угруповань поблизу державного кордону України та на тимчасово окупованій українській території, у тому числі розміщення на півострові Крим тактичної ядерної зброї. Зберігається також загроза діяльності на території України екстремістських злочинних озброєних угруповань, що спрямована на дестабілізацію внутрішньої соціально-політичної ситуації в Україні, порушення функціонування органів державної влади, органів місцевого самоврядування та блокування важливих об'єктів промисловості й інфраструктури. Крім того, безпековим викликом визначається можливе використання території України для ведення бойових дій у разі виникнення воєнного конфлікту між державами – членами НАТО і РФ.

Реформування сектору безпеки та оборони передбачає реалізацію комплексу завдань. Вони полягають, зокрема, у запровадженні принципів і стандартів, прийнятих у державах – членах ЄС та НАТО; дотриманні принципів верховенства права, патріотизму, компетентності та департизації; підвищенні рівня координації та взаємодії; впровадженні ефективної уніфікованої системи планування та управління ресурсами з використанням сучасних європейських та євроатлантичних підходів. Нагальними завданнями також визначено створення національної системи кібербезпеки; професіоналізацію сил оборони та створенні необхідного військового резерву; зміцнення взаємодії з партнерськими спецслужбами держав – членів НАТО, зокрема вжитті конкретних заходів взаємної довіри.

РНБО доручила Кабінету Міністрів забезпечити розроблення та внесення законопроектів, спрямованих на реалізацію положень вказаної Концепції.

У тримісячний термін уряд, Служба безпеки України, Служба зовнішньої розвідки, Управління державної охорони мають розробити з урахуванням положень Концепції концептуальні та програмні документи розвитку складових сектору безпеки і оборони. Міністерство оборони упродовж двох місяців має доопрацювати Стратегічний оборонний бюлетень України та внести його на розгляд РНБО.

Підписаним указом визнається таким, що втратив чинність, Указ Президента від 29 грудня 2012 року № 772 "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 29 грудня 2012 року "Про Концепцію реформування і розвитку Збройних Сил України на період до 2017 року".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-