Російська агресія проти України пробудила Європу - Міноборони Литви

Російська агресія проти України пробудила Європу - Міноборони Литви

Укрінформ
Незаконна анексія Росією Криму та збройна агресія на Донбасі стали справжнім "дзвінком до пробудження" у країнах Європи, які почали приділяти більшу увагу своїй обороноспроможності.

Про це під час IV Київського Безпекового Форуму для молоді заявив директор департаменту міжнародних відносин та операцій Міністерства національної оборони Литви Робертас Сапронас.

"Для всієї Європи ті події, що почались в Україні в 2014 році і відбуваються сьогодні, стали справжнім дзвінком до пробудження. Зокрема, у Литві починаючи з 2014 року почали відбуватися досить серйозні зміни. Ми усвідомили, що наші збройні сили повинні мати набагато вищу готовність”, - заявив Сапронас.

Він зазначив, що в Литві прийшли до розуміння, що самих лише збройних сил буде недостатньо для захисту країни, і тому було прийнято рішення залучити до цього процесу поліцію, прикордонну службу та інші державні інституції. Поруч з цим відбулося збільшення витрат на оборону.

Окремо в Литві, як країні-члені НАТО, розраховують на підтримку з боку партнерів по Альянсу.

"Зокрема, на минулому саміті Альянсу питанню російської агресії в Україні і тому, як НАТО буде захищати свій східний фланг, було приділено багато уваги. За його результатами сьогодні слідують конкретні практичні кроки Альянсу в цьому питанні: збільшення патрулювання повітряних кордонів країн Балтії, проведення на їх території великої кількості різних навчань, розміщення на ротаційній основі передових підрозділів НАТО тощо", - додав представник Міноборони Литви.

Сапронас також наголосив, що після агресії РФ проти України має бути переписана і безпекова стратегія Євросоюзу, адже чинний документ писався в інших реаліях: "Діюча стратегія ЄС була написана в цілком іншому безпековому середовищі, і сьогодні вона потребує змін". Водночас створення нової стратегії стане справжнім викликом для ЄС, з огляду на різне бачення членами Євросоюзу цього безпекового середовища і бажання врахувати лише власні інтереси, переконаний литовський військовий високопосадовець.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-