Микола Полозов, адвокат Савченко й Чийгоза
Якщо стан Надії погіршиться, її можуть етапувати у будь-яку медустанову і не повідомити захисту
09.03.2016 16:24

- Про що може свідчити таке рішення-недозвіл?

- Цілком імовірно, рішення про максимальну ізоляцію Савченко до 21 березня транслюється Донецькому міськсуду ззовні. І для цього знаходяться такі ось дивні приводи.

- Візуально Надія Вікторівна дуже змінилася. Симптоми сухого голодування видно і не медику. Риси обличчя сильно загострилися. Сухість шкіри. Холодні руки. Її морозить, температура піднялася до 38 градусів. Зверніть увагу, вона сьогодні у такому стані довго говорити не могла. Тому після свого короткого вступу передала слово перекладачу... І абсолютно очевидно, що за умови продовження сухого голодування Надія не зможе вижити до 21 березня. Отже, російська влада вживатиме примусових заходів. І тут теж не все так просто і безпечно. Під час даної процедури катетер вставляється через ніс і далі - у шлунок, куди надходить рідке харчування. Це травматична технологія, яка також може призвести до негативних наслідків... Взагалі здійснення моніторингу за станом Савченко - зараз найважливіше завдання, яке для нас, адвокатів, ускладнюється у зв'язку з недопуском медиків. Тим більше, нагадую, що при погіршенні стану її можуть етапувати у будь-яку медустанову, не повідомивши нам, де вона знаходиться. У такому разі на якийсь час ми взагалі втратимо її з виду. І це небезпечно.

- Ви раніше пояснювали відмову суду дати Надії сказати останнє слово в четвер, 3 березня, тим, що судді побоялися її різких слів про Путіна. Сьогодні Надія висунула більш побутову версію - що суддям хотілося спокійно зустріти 8 березня і попиячити. Зараз постфактум ви можете пояснити поведінку суду у четвер?

Один загальний висновок абсолютно очевидний - суд не самостійний у прийнятті рішень

- На жаль, мотиви прийняття тих чи інших рішень судом, як і раніше залишаються для нас загадкою. Але, повторюся, один загальний висновок, зроблений раніше, абсолютно очевидний - суд не самостійний у прийнятті рішень.

- Наприкінці свого виступу Надія показала суду грубий жест. Чесно кажучи, я думав, що російська пропаганда, подкремлівські ЗМІ підхоплять це зображення для дискредитації Савченко. Але вони наразі момент мовчать про це. А репортажі з засідання суду дають в дусі радянського дубляжу італійської драми: «Кретино імпотенто!» - «Ідіот. Я тебе більше не люблю!».

- Можу припустити, що кремлівські ЗМІ і далі мовчатимуть про це. І дане відео не покажуть. Воно пройде лише у мережевих і не найбільш доступних виданнях.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-