За

За "законом Савченко" з тюрем мають вийти 4,6 тисячі засуджених за тяжкі злочини - ГПУ

Ексклюзив
Укрінформ
Із закладів виконання покарань та слідчих ізоляторів на волю вийшло 3 530 осіб з моменту набуття чинності 19 лютого поточного року так званого "закону Савченко".

Про це в коментарі Укрінформу повідомив заступник Генпрокурора Олег Заліско, який відповідає за відповідний напрямок роботи у відомстві.

"По цьому закону  з установ виконання покарань і слідчих ізоляторів звільнено 3530 осіб, у тому числі 3248 засуджених та 282 особи, узятих під варту", - сказав він.

Заліско уточнив, що, відповідно до закону, під звільнення від відбування покарання підпадає 6 тис. засуджених, з яких 4, 6 тис. - за вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів.

Зокрема, за категоріями злочинів під дію закону найбільше підпадає осіб, які вчинили злочини, передбачені ст. 186 ККУ  (грабіж - 927 осіб), ст. 187 (розбій - 954 чоловік), ст. 115 (умисне вбивство - 809 засуджених), ст. 121 (умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень - 473 осіб ), ст. 152 (згвалтування - 150 засуджених) та ст. 289  (незаконне заволодіння транспортним засобом - 222 осіб).

Окрім звільнення із в`язниць та СІЗО,  закон також передбачає зменшення терміну відбування покарання для 15, 2 тис. засуджених.

Нагадаємо, Верховна Рада 26 листопада 2015 року ухвалила закон «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув'язнення у строк покарання», відповідно до якого один день, проведений у СІЗО, у разі винесення обвинувального вироку, рахуватиметься як два дні ув’язнення.

У пояснювальній записці зазначалося, що ухвалення закону обгрунтоване необхідністю забезпечення соціальної справедливості, практичної реалізації принципу презумпції невинуватості, припинення негативної практики тривалого утримання в слідчих ізоляторах осіб на стадії досудового розслідування кримінальних проваджень.

Це перший законопроект, внесений депутатом "Батьківщини" Надією Савченко, яку російська влада незаконно утримує в СІЗО в РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-