Порошенко: Росія ніколи не видасть Януковича

Порошенко: Росія ніколи не видасть Януковича

Укрінформ
Аби притягнути до відповідальності Януковича і його приспішників, Верховна Рада має невідкладно внести деякі зміни до законодавства.

Про це йдеться у зверненні Президента України Петра Порошенка.

"Ми всі з вами розуміємо, що Росія ніколи не видасть Януковича, Захарченка, Якименка та інших вбивць. Тому судити їх ми будемо заочно. Щоправда, для цього Верховна Рада має невідкладно внести деякі зміни до законодавства. Так, заочні вироки не приведуть до ув'язнення, але дозволять конфіскувати майно цих злочинців, які вбивали людей та розкрадали країну", - зазначив глава держави.

Але головне, що потрібно для успішного завершення справ по Майдану, за словами Порошенка, – це остаточно ухвалити зміни до Конституції в частині судової реформи, яка передбачає глибоке очищення судів.

"Відсутність судової реформи, якщо вона не набере трьохсот голосів в Раді, це єдине, що може перешкодити покаранню винних. Саме в судовій системі найбільші спротив, саботаж і кругова порука щодо покарання винних за злочини проти Майдану. Бо ця система значною мірою формувалася саме тими, кого вона зараз має притягувати до відповідальності", - наголосив він.

Зміни до звичайних законів, ухвалені раніше, для істотного оновлення судів можливостей не дають, підкреслив Порошенко: "Тим не менше після відповідних розслідувань, проведених Тимчасовою спеціальною комісією та Вищою радою юстиції я вже підписав укази про звільнення семи суддів, які виносили незаконні рішення щодо учасників акцій протесту. Ще одна суддя буде звільнена наступного тижня. 14 суддів за поданням ВРЮ має звільнити Верховна Рада".

Загалом на розгляд Вищої ради юстиції було передано висновок ТСК про наявність ознак порушення присяги у діях 46 суддів. Наразі, наскільки я поінформований, по 35 справах ВРЮ прийняла остаточні рішення. Із них - по 22 суддях внесла подання про звільнення у зв’язку з порушенням присяги судді.

Матеріали щодо шістьох суддів направлені до Вищої кваліфікаційної комісії суддів для притягнення до дисциплінарної відповідальності.

"Розстріл учасників мирних протестів – це злочин, який не має терміну давності. Розслідування й суди вже йдуть, і винні будуть покарані якщо не сьогодні, то завтра; якщо не завтра, то післязавтра", - запевнив глава держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-