Чеські і словацькі діячі про Крим, Донбас і «демонів корупції»

Чеські і словацькі діячі про Крим, Донбас і «демонів корупції»

Укрінформ
Словацькі й чеські інтелектуали у відкритому листі українському народу висловили переконання, що російські окупанти заберуться з Криму і Донбасу, а Україна у найближчому майбутньому стане сильною європейською державою.

Лист був надісланий у зв’язку із другою річницею початку військової агресії та окупації АР Крим Росією, повідомляє Укрінформ.

«20 лютого 2014 року російська окупаційна армія захопила Крим і насильно приєднала його до Росії. Москва знову показала всьому світу, що вона вважає міжнародні угоди звичайним клаптиком паперу, і що єдині закони, які Кремль визнає, – це закони злочинного світу, закони джунглів. Незважаючи ні на що, ми вважаємо, що так само, як до свободи дожили ми, так дочекаються свого звільнення від окупації і Крим, і частина Донбасу, окупована російською армією», - наголошується у листі.

Звернення до українців підписали більше 90 словацьких і чеських громадсько-політичних діячів, серед яких дипломати, учені, політологи, письменники, журналісти, митці.

У листі словацькі і чеські діячі заявили, що за два роки після початку російської агресії, яка прагнула втопити в крові Революцію гідності і знищити Україну, вони схиляють голови перед героїзмом, з яким українці виступили проти внутрішнього гніту і російської мілітаристської машини.

«Ми із захопленням стежили за вашою боротьбою за свободу, збереження національної незалежності і європейські прагнення. Герої Небесної сотні, розстріляні в перший день російської анексії Криму, а потім і тисячі інших українців віддали свої життя у цій боротьбі. Багато з них – Надія Савченко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко – зазнають тортур у катівнях ФСБ», - заявили підписанти листа.

Вони відзначили, що у ці дні поділяють занепокоєння українців про те, як вільна Україна зможе впоратися з демонами корупції і ненаситної жадоби олігархів, чи вдасться їй здійснити реформи, необхідні для вростання країни в західну цивілізацію, до якої вона по праву належить.

«Через два роки після окупації Криму перед вами, чоловіками і жінками України, стоять два шляхи. Один веде до свободи, верховенства закону, процвітання і сучасної цивілізації. Другий шлях веде до заволодіння Україною нинішнім російським режимом, до насильства, до такого порядку, в якому українці стануть, по суті справи, кріпаками, підданими східного деспота в Кремлі», - наголосили друзі України у Словаччині і Чехії.

«Ми впевнені, що в найближчому майбутньому Україна буде вільною, незалежною, демократичною, позбавленою прокляття корупції, сильною, процвітаючою і єдиною європейською країною», - наголосили представники словацької і чеської інтелігенції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-