КВУ просить Порошенка ветувати закон про «партійну диктатуру»

КВУ просить Порошенка ветувати закон про «партійну диктатуру»

Укрінформ
Комітет виборців України закликає Президента України Петра Порошенка ветувати закон про «партійну диктатуру».

Про це йдеться в заяві КВУ у "Фейсбуці".

Як зазначається у заяві, сьогодні, 16 лютого, Верховна Рада України прийняла за основу та в цілому законопроект № 3700 "Про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів України" (щодо виключення кандидатів у народні депутати України з виборчого списку у багатомандатному окрузі), яким фактично встановила в Україні «партійну диктатуру». За проголосували 236 народних депутатів. Відтепер партії отримують можливість виключати зі свого виборчого списку будь-якого кандидата після встановлення результатів виборів. 

На переконання КВУ, "фактично, це дає можливість партіям переглядати результати виборів у ручному режимі. Законопроект № 3700 не має нічого спільного із демократією та розвитком парламентаризму, а також суперечить Коаліційній угоді. Право обирати народних депутатів належить виключно громадянам України, а спроба узаконити зміну результатів виборів партіями є узурпацією державної влади".

У повідомленні також зазначається, що серед ініціаторів законопроекту - п'ять керівників депутатських фракцій: Ляшко О.В. (Радикальна партія), Бурбак М.Ю. («Народний Фронт»), Тимошенко Ю.В. (ВО «Батьківщина»), Березюк О.Р. (Об'єднання «Самопоміч»), Луценко Ю.В. ("Блок Петра Порошенка"). Варто відзначити, що законопроект №3700 було прийнято після 25 голосувань відразу за основу і в цілому, що не залишило часу на його належне обговорення.

КВУ закликає Президента України, як гаранта додержання Конституції України, ветувати законопроект № 3700 як такий, що порушує виборчі права громадян. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-