Рада планує

Рада планує "урізати" функції генпрокурора

Укрінформ
Народні депутати підтримали в першому читанні законопроект, внесений Президентом, "Про внесення змін до Закону України "Про прокуратуру" щодо забезпечення прозорості в організації діяльності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури з метою виконання рекомендацій Міжнародного валютного фонду".

За відповідне рішення проголосували 236 народних обранців, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначив під час виступу з трибуни парламенту Представник Президента у Верховній Раді Степан Кубів, метою проекту Закону є удосконалення правових засад організації діяльності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, яка діє у структурі ГПУ, забезпечення прозорості в діяльності конкурсних комісій з призначення на адміністративні посади та посади прокурорів у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі задля виконання рекомендацій Міжнародного валютного фонду.

Зокрема, за його словами, законопроект планує встановити, що членами конкурсної комісії, яка здійснюватиме організацію та проведення конкурсу з призначення на адміністративні посади в Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру, можуть бути особи, які мають бездоганну ділову репутацію, високі професійні та моральні якості, суспільний авторитет, а також значний досвід діяльності у сфері запобігання або протидії корупції.

Кубів розповів, що документ передбачає встановлення обов'язковості обрання голови конкурсної комісії з числа її членів, визначених Верховною Радою.

Крім того, він підкреслив, що відповідно до цього законопроекту Генеральний прокурор матиме повноваження щодо призначення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, першого заступника та заступника керівника цієї прокуратури, а вже керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури призначатиме осіб на інші адміністративні посади в названій прокуратурі. При цьому конкурсна комісія подаватиме лише по одній, а не по три, як було раніше, кандидатурі на кожну з посад.

Керівнику Спеціалізованої антикорупційної  планується, за словами Кубіва, надати право самостійно приймати на роботу та звільняти з неї (замість погодження, як було у попередньому варіанті Закону) працівників Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, які не є прокурорами.

Відповідно до тексту законопроекту, кандидатури на посади Керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та його двох заступників, відібрані конкурсною комісією подаються на розгляд Генерального прокурора України після отримання Конкурсною комісією підтвердження щодо їх відповідності вимогам Законів України "Про очищення влади" та "Про запобігання корупції", а також вимогам для отримання допуску до державної таємниці відповідно до Закону України "Про державну таємницю". Водночас найбільшу суперечність у сесійній залі викликала норма, що Генпрокурор матиме право шляхом видання публічного листа на адресу Конкурсної комісії протягом 14 днів після отримання відповідних пропозицій відхилити кандидатуру на призначення  на ці посади в Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру. Передбачається, що таким правом Генеральний прокурор може скористатися не більше 2 разів підряд для кожної з адміністративних посад.

За пропозицією Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана, законопроект буде винесено для розгляду в другому читанні в четвер, 18 лютого.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-