Убезпечити Європу можна тільки вирішивши українське питання - Чалий

Убезпечити Європу можна тільки вирішивши українське питання - Чалий

Укрінформ
Група високого рівня ОБСЄ вважає за неможливе повернутися до стабільної системи безпеки в Європі без вирішення українського питання.

Про це член цієї групи, український експерт Олександр Чалий заявив журналістам, акредитованим на 52-й Мюнхенській конференції з безпеки, повідомляє кореспондент Укрінформу в ФРН.

«Українське питання є ключовою причиною європейської кризи у розрізі безпеки. І без чіткого вирішення цього питання неможливо повернути стабільну систему європейської безпеки, як це було раніше, як було зафіксовано у Гельсінкі й у Парижі», - сказав Чалий.

Такої думки дійшли учасники Групи високого рівня, яку було створено ОБСЄ у рамках процесу реформування цієї організації в контексті вироблення рекомендацій того, яким чином врегулювати конфлікт в Україні й навколо нього. 

Завдання групи двоєдине: одне стосується України, друге - європейської безпеки. «Є розуміння, що найглибша криза в європейській безпеці була викликана незаконною анексією Криму й подіями на сході України», - зазначив Чалий.

У доповіді, підготовленій Групою та її главою, головою Мюнхенської конференції з безпеки Вольфгангом Ішингером наприкінці минулого року, вперше було сформульовано ідею про необхідність забезпечення формули стабільності для тих країн, які сьогодні не в НАТО і не в ОДКБ, не в ЄС і не в ЄврАзЕс, країн між великими державами. Формули, яку розділяли б як у Брюсселі й у Вашингтоні, так і в Москві. Одна з таких ідей стосувалася України.

Вона полягає в тому, щоб створити Контактну групу щодо України, новий формат, який об'єднає країни «Нормандської групи» й усі держави,  що гарантували Україні безпеку з Будапештського меморандуму. «Думаю, у такій групі ми могли б подолати обмеження Мінська й почати говорити про загальні умови майбутньої безпеки України у рамках європейської та глобальної безпеки, особливо у контексті ядерного нерозповсюдження», - зазначив дипломат.

Учасники групи сходяться на думці, що реалізація Мінського процесу має стати першим кроком в оновленні європейської системи безпеки. Для того, щоб зробити подальші кроки, потрібно не лише досягти перемир'я, а й шукати нову формулу безпеки для України, вже за рамками Мінського процесу, підсумував Чалий.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-