Горбулін назвав недоліки Мінських переговорів

Горбулін назвав недоліки Мінських переговорів

Укрінформ
Успішно стримати, відбити нападника лише засобами дипломатії неможливо.

Про це написав у своїй статті для "Дзеркала тижня" колишній очільник Ради національної безпеки та оборони Володимир Горбулін.

"Держава, яка стала об'єктом агресії, втративши частину своїх територій, не вистоїть, не відновить територіальної цілісності, не покарає агресора виключно шляхом дипломатичних маневрів. Успішно стримати, відбити, провчити нападника лише засобами дипломатії просто неможливо — потрібна потужна армія й переконлива пропаганда. Дипломатичне маневрування в період збройного конфлікту дає можливість виграти час і підготуватися до постконфліктної ситуації політичного оформлення результатів власне конфлікту", - наголосив колишній очільник РНБО.

На думку Горбуліна, одна з головних вад Мінського переговорного процесу зумовлена винесенням на порядок денний переговорів у Мінську фундаментальних питань внутрішньої політики України. "Мова йде про вроджений дефект, який і надалі спотворюватиме перебіг цих переговорів, породжуючи розлад, суперечності, розколи. І допоки зазначений дефект не буде усунено, переговорний процес залишатиметься малоефективним, а досягнуті домовленості недостатньо легітимними", - вважає він.

 Одним зі шляхів підвищення ефективності й легітимності переговорів щодо Донбасу й Криму є розширення кола учасників цих переговорів, вважає Горбулін. Передусім  у мирному дипломатичному діалозі щодо Донбасу й Криму зацікавлені США, Польща, Румунія, Туреччина і країни Балтії.

"Збільшення кількості учасників переговорного процесу та звуження його предметної сфери — виведення з неї проблематики внутрішнього устрою Української держави — можуть вважатися ключовими стратегічними установками щодо подальшого розвитку багатостороннього дипломатичного діалогу і його трансформації", - переконаний колишній очільник РНБО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-