У Правому секторі відповіли Матіосу:

У Правому секторі відповіли Матіосу: "легалізації" в очах людей їм достатньо

Укрінформ
Добровольчий український корпус "Правий сектор" не потребує легалізації за законом, оскільки є легалізованим  "в очах людей". 

Про це заявив на прес-конференції в Києві командир ДУК ПС Андрій Стемпіцький, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Насправді ми легалізовані і якоїсь легалізації не потребуємо. Тому що це є легалізація насамперед в очах людей. Якби ми були якимись нелегальними, то ніхто б не допомагав нашим підрозділам... Тобто, в очах людей ми є легальними", - заявив він. 

Стемпіцький заявив, що торік велися переговори щодо легалізації Добровольчого українського корпусу, однак бійці ДУК не погодилися з пропозицією стати підрозділом у складі Збройних Сил України. 

"В очах того закону, згідно з яким нас хочуть легалізувати, то, дійсно, велися певні перемовини зі Збройними Силами ще в минулому році. Але всі намагання так званої легалізації полягали в тому, що наш Добровольчий корпус має стати якимось підрозділом ЗСУ, розчинитися в ньому і на тому - все. Відповідно, на такі умови ніхто з бійців не був згідний. Таким чином, ДУК залишався в такому статусі, як каже Матіос, нелегалізованим. Однак хочу ще раз повторити, що ми є перед народом України легалізовані", - заявив командир ДУК ПС. 

Водночас, Стемпіцький повідомив, що в Правому секторі наполягали на збереженні "інфраструктури" ДУК. "Зараз практично ці речі вже не мають такої актуальності, як коли були бойові дії. Але на той момент ми наголошували на найважливішій речі: це - збереження інфраструктури Добровольчого українського корпусу: мобілізаційних, навчальних центрів", - повідомив він.

Командир ДУК також відповів про підпорядкування ДУК, яке пропонувалося на перемовинах: "Ми давали різні варіанти, і у випадку проведення бойових дій - разом із армійськими підрозділами, там, у підпорядкуванні Збройних Сил. Ніхто ж не казав, що ми самі по собі. Так, координація повинна бути".

Член проводу НВР (національно-визвольний рух. - Ред.) "Правий сектор" Дана Камлюк заявила, що наразі юридичний статус ДУК - це громадське об'єднання. "Де-юре зараз Добровольчий український корпус "Правий сектор" - це громадське об'єднання, яке не має фактично прив'язки до партії "Правий сектор". Тобто, партія "Правий сектор" - це абсолютно політична структура, а ДУК ПС - це громадське об'єднання", - сказала вона.

Крім того, у ДУК повідомили, що деякі підрозділи в зоні бойових дій "співпрацюють зі Збройними Силами". "Вони є частиною громадського об'єднання, але при виконанні  бойових задач - це абсолютно самостійні особи, які приймають рішення йти на захист України і мають право на таке рішення та приєднуються до військових з'єднань", - заявила Камлюк. 

Як відомо, раніше головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, "за всіма юридичними конструкціями, ознаками і згідно з українською Конституцією, ДУК "Правий сектор" є, якщо сухою і юридичною мовою, незаконним озброєним формуванням на території держави".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-