Шведський суд виніс рішення на користь Росії у справі ЮКОСа

Шведський суд виніс рішення на користь Росії у справі ЮКОСа

Укрінформ
Апеляційний суд Швеції виніс рішення на користь Росії у справі з іспанськими інвестфондами, які є держателями американських депозитарних розписок на акції ЮКОСа. Це дає Росії підстави вимагати скасування рішення арбітражу про стягнення $2 млн і відсотків на користь фондів.

Про це у четвер пише «Коммерсантъ».

Апеляція визнала, що арбітражна інституція торговельної палати Стокгольма не мала компетенції розглядати суперечку сторін у липні 2012 року. Тоді позов інвестфондів було задоволено і Стокгольмський арбітраж ухвалив стягнути з Росії два мільйони доларів і відсотки. Тепер Росія зможе вимагати скасування цього рішення.

Після визнання ЮКОСу банкротом у 2007 році та розпродажу його активів іспанські інвестфонди звернулися до Стокгольмського арбітражу. Представники подали позов проти Росії, в якому пред'явили претензію в навмисному доведенні ЮКОСу до банкрутства. Інвестфонди висунули вимогу виплатити компенсації за свої інвестиції - вони надали розписки, які розцінили як акції компанії.

Суд зазначив, що Іспанія отримала розписки не напряму, а через посередника, у якого були акції ЮКОСу. Таким чином, ця угода не може розглядатися як причина розгляду між інвестфондами і Росією.

Іспанська сторона може оскаржити рішення до 15 лютого.

Нагадаємо, 2014 року Стокгольмський суд підтвердив рішення арбітражного суду, відхиливши скаргу Росії. При цьому Росія зазначала, що арбітражний суд не має компетенції для винесення рішень у цих питаннях.

Це рішення не стосується багатомільярдних позовів до Росії щодо ЮКОСа.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-