Президент: Я прийняв рішення відновити парламентський контроль над ГПУ

Президент: Я прийняв рішення відновити парламентський контроль над ГПУ

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко запропонував залишити парламенту право контролю над Генеральною прокуратурою.

Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Під час зустрічі з керівниками парламентських фракцій та депутатських груп у Верховній Раді Президент повідомив, що вчора до парламенту надійшов новий проект конституційних змін, який відновлює депутатський контроль над Генеральною прокуратурою: "Мною було прийнято рішення відновити парламентський контроль над Генеральною прокуратурою, в проекті повернути право Верховній Раді висловлювати недовіру, яка тягне за собою відставку генерального прокурора".

Порошенко додав, що, "цей законопроект містить норми про ліквідацію суддівської недоторканності, непроходження переатестації суддів тягне за собою автоматичну відставку судді, значно збільшується прозорість в підборі суддівських кадрів та значно підвищується відповідальність суддів за винесення неправосудних рішень".

При цьому він наголосив, що проект відповідних конституційних змін готувався довго і ретельно. Його обговорення було глибоким за змістом і широким за охопленням експертів, політиків, громадських діячів, ЗМІ. Президент зазначив, що своє вагоме слово сказала Венеціанська комісія.

"Ми дістали дуже схвальний відгук, хоча Венеція не підтримала пропозиції про тотальне звільнення судді", - сказав він і додав, що було знайдено інший спосіб очищення судової системи - через поступове персональне оцінювання кожного судді.

"Таким чином ми робимо усе, щоб забезпечити незалежність судової гілки влади, в першу чергу, від корупції, і друге – від політичного втручання", - наголосив Порошенко.

Президент закликав народних депутатів до активізації роботи: "Ми доклали вже чимало зусиль для створення нової правоохоронної системи. Але люди не відчують ефекту нової правоохоронної системи, поки упиратимуться в судову стіну беззаконня, несправедливості та корупції. Відтак, дуже розраховую на вашу підтримку".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-