НФ подасть свій варіант судової реформи - Ємець

НФ подасть свій варіант судової реформи - Ємець

Ексклюзив
Укрінформ
«Народний фронт»  незабаром планує презентувати свій законопроект про внесення змін до Конституції в частині правосуддя й наполягатиме на об'єднанні його із законопроектом, запропонованим Конституційною комісією.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу заявив перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, народний депутат з фракції «Народний фронт» Леонід Ємець.

«Ми підготуємо власні пропозиції і продемонструємо їх суспільству... », - сказав він.

За словами Ємця, винесення офіційного висновку Конституційного Суду не змінило рішення фракції не голосувати за проект закону про внесення змін до Основного закону в частині правосуддя, який був напрацьований Конституційною комісією і поданий до парламенту президентом.

«У законопроекті ж нічого не змінилося від того, що його Конституційний Суд розглянув. Там відсутні принципові для нас моменти. Перше - це абсолютне стовідсоткове перезавантаження суддівського корпусу. Ми не приймаємо ідею, за якою відбувається переатестація діючих суддів. Це означає, що ми з гірших прибираємо найгірших, а залишаємо просто поганих», - сказав народний депутат.

Він зазначив, що НФ пропонує, щоб у конкурсі на кожну посаду судді могли брати участь не лише судді, а й інші професійні юристи, «яких у нашій країні достатньо». 

«І це абсолютно в межах висновку Венеційської комісії, це є наша принципова позиція, без якої, ми вважаємо, судова реформа не є повноцінною», - додав Ємець.

Крім того, він зауважив, що необхідно провести відкритий конкурс і на посади членів КС, тоді як нинішній варіант судової реформи цього не передбачає. 

НФ, за його даними, наполягає на ліквідації Господарського й Адміністративного судів та переходу виключно на триланкову систему, "де буде один загальний суд, апеляційний і верховний без усіляких вищих спеціалізованих, адміністративних, господарських тощо".

«Ми, як члени Конституційної комісії, висловлювали свої пропозиції як ініціативи. Але вони не були сприйняті цією Конституційною комісією, бо вона частково складається із тих суддів, яких ми пропонуємо звільнити. Тому, оскільки таким механізмом нам не вдалося донести свою позицію до остаточного тексту, ми будемо вносити свій», - підкреслив Ємець.

Він зауважив, що авторами такого проекту закону значитимуться не лише представники НФ, а й інші депутати, оскільки для подання законопроекту про внесення змін до Конституції, необхідно зібрати мінімум 150 підписів народних обранців.

«Як ми можемо голосувати за одні пропозиції і висувати інші пропозиції. Звичайно, що ми наполягатимемо на тому, щоб нашу позицію почули,  і ці два законопроекти були об'єднані в один», - наголосив Ємець, підкресливши, що краще знову об'єднаний проект відправити на висновок КСУ, ніж «проголосувати за недосконалу реформу».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-