Українська інтелігенція закликає не допустити розколу країни

Українська інтелігенція закликає не допустити розколу країни

Укрінформ
У річницю Дня Соборності України представники інтелігенції України звернулися з вимогою до влади врахувати уроки історії і не допустити федералізації країни.

Таку позицію озвучив на прес-конференції в Укрінформі на тему: "Чи буде Україна Соборною, чи "федералізована" Москвою" академік Національної академії педагогічних наук, член Центрального правління Товариства "Просвіта" Георгій Філіпчук.

"22 січня ми відзначаємо важливе історичне свято - День Соборності, день об'єднання нашого народу, день відродження української державності. Ця значуща подія об'єднала Україну в умовах, коли українство було почленовано географічно, історично, конфесійно, мовно і ментально. І тому ми мусимо бути надзвичайно політично відповідальними у питаннях єдності і не перекладати сьогоднішню тематику в незрозумілі для українського народу пазли федералізму, який не властивий ні нашій історії, ні нашій перспективі", - сказав Філіпчук.

На його переконання, без національної ідеї Соборність неможлива. "Ми вже отримали кілька жорстоких уроків - вже через тиждень після проголошення Універсалу про Соборність, 29 січня, були Крути. Тоді в умовах жорстокої навали більшовицької агресії молодь, одержима національною ідеєю Соборності, виступила на захист своєї свободи", - наголосив академік. Він зауважив, що тепер відбувається подібне. І владі треба зробити все необхідне, щоб не допустити розколу України.

У свою чергу голова Конгресу українських націоналістів Степан Брацюнь висловив переконання, що українці сьогодні спроможні дати відсіч і зовнішньому ворогу, і внутрішній п'ятій колоні, і владі. "Я авторитетно заявляю, що українці сьогодні іншого складу - це нація, яка спроможна захистити себе і Соборність держави", - наголосив він.

Нагадаємо, 22 січня 1919 року на Софійській площі у Києві було проголошено IV Універсал Української Центральної Ради про об'єднання Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки в єдину соборну Україну. Державний акт проголошував: «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України - Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина і Угорська Україна) і Наддніпрянська Велика Україна".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-