Євросуд вирішить, чи може Росія саджати за критику анексії Криму

Євросуд вирішить, чи може Росія саджати за критику анексії Криму

Укрінформ
Голова Татарського громадського центру Рафіс Кашапов подав позов проти РФ до Європейського суду з прав людини для оцінки обгрунтованості кримінального переслідування за критику анексії Криму Росією.

Про це пише «Коммерсантъ».

Кашапов - перший в РФ засуджений до трьох років колонії за новою статтею КК, яка забороняє "заклики до порушення територіальної цілісності РФ".

«Заявник вказує, що влада РФ «невиправдано розширила» трактування статті, вважаючи закликом до сепаратизму публічне висловлення думки про те, що «територія Криму була приєднана незаконно», - йдеться в повідомленні.

При цьому у скарзі зазначається, що реальний термін - навіть якщо правом на свободу слова Кашапов все ж зловживав - є надмірним покаранням.

Скарга на положення ст. 280.1 КК РФ (заклики до порушення територіальної цілісності Росії) в ЄСПЛ подається вперше. Стаття з'явилася у російському кримінальному кодексі в травні 2014 року, тому судова практика в РФ тільки починає формуватися.

Як відомо, Рафіс Кашапов був затриманий і арештований в грудні 2014 року. За даними слідства, в соціальних мережах він неодноразово висловлювався проти «вступу» Криму до складу Росії, називаючи цей процес окупацією, говорив, що сподівається на «збереження територіальної цілісності України», а також різко висловлювався на адресу російської влади, відзначаючи утиски кримських татар.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-