Віце-адмірал Гайдук: Морська авіація вже 20 років без нових літаків

Віце-адмірал Гайдук: Морська авіація вже 20 років без нових літаків

Укрінформ
Україна не зможе бути успішною морською державою, якщо не розвиватимуться її Військово-Морські Сили.

Про це заявив командувач Військово-Морських Сил ЗСУ віце-адмірал Сергій Гайдук в інтерв’ю військовим журналістам в Одесі, повідомляє прес-служба відомства.

Він зазначив, що статус морської держави є не самоціллю, а важливим чинником економічної та оборонної могутності країни.

На думку Гайдука, у ситуації, що склалася, вирішення питання невідкладного будівництва бойових кораблів, катерів і суден забезпечення є надзвичайно пріоритетним, оскільки у протилежному випадку Україна може втратити статус морської держави.

"Зрозуміло, що будівництво і утримання флоту — справа не з дешевих, однак іншого шляху, крім як розвивати національні ВМС, у нас немає", - зазначив командувач.

Гайдук наголосив, що за останній рік вдалося фактично відродити війська берегової оборони: "Завдяки створенню цілісної системи, основою якої на сьогодні є підрозділи ствольної і реактивної артилерії, берегова смуга в Одеській і Миколаївській областях надійно захищена. Водночас, існуючий комплект кораблів і катерів поки що недостатній для забезпечення панування у тому чи іншому районі Чорного моря. Більше того, ресурс переважної більшості кораблів і суден національних ВМС практично добігає кінця, і, якщо не приділяти увагу флоту, не оновлювати його, вже за декілька років наших ВМС не стане".

За словами керівника Військово-Морських Сил ЗСУ, протягом останніх 20 років в Україні добудовувалися закладені ще у радянські часи 4 бойові кораблі, не було побудовано жодного нового літака чи вертольоту морської авіації. З року в рік боєздатність ВМС знижувалася у зв’язку з виключенням із бойового складу "одного корабля за одним".

На думку віце-адмірала, сьогодні ВМС мають бути виведені на політично акцентований керівництвом України курс. Крім того, на всіх рівнях державної влади має існувати своєрідне морське лобі, яке б усвідомлювало необхідність розвитку національних Військово-Морських Сил.

"Першим кроком у відродженні флоту має стати відновлення фінансування будівництва бойових кораблів, катерів і суден забезпечення, і насамперед — відновлення фінансування головного проекту: створення корвету "Володимир Великий", - підкреслив командувач ВМС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-