Джемілєв отримав премію Солідарності у Варшаві

Укрінформ
Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв отримав у Варшаві премію Солідарності імені Лєха Валенси.

Нагороду Джемілєву вручили екс-президент Польщі Лєх Валенса та нинішній глава польської держави Броніслав Коморовський, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Присудження Премії Солідарності кримськотатарському діячу радо сприйнято усім народом, оскільки вона вважається нагородою не конкретній людині, а всьому народно-визвольному руху кримськотатарського народу", - заявив кримськотатарською мовою під час нагородження Джемілєв.

За його словами, ця нагорода є великою моральною підтримкою кримськотатарському народу, оскільки "ця підтримка сьогодні потрібна як ніколи".

Джемілєв наголосив, що Україна сьогодні перебуває у небезпеці, оскільки країна, яка, згідно з Будапештським меморандумом 1994 року, мала гарантувати територіальну цілісність України, окупувала частину її території. "Не знаю, скільки триватиме окупація (Криму - ред.), але це залежатиме від дій світової солідарності",- зауважив Джемілєв, порівнюючи агресивні дії Росії в Україні до загарбницьких походів конкістадорів в XVI столітті.

Як повідомляло агентство, Мустафа Джемілєв став першим лауреатом польського аналога Нобелівської премії миру "Солідарність" - за зміцнення демократії, прав і громадських свобод в Україні. З 1 млн євро нагороди 250 тисяч євро отримає сам переможець, а 750 тисяч мають бути витрачені на реалізацію програм, які вибере сам лауреат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-