ПА ОБСЄ розглядає дві резолюції щодо Криму і Донбасу

ПА ОБСЄ розглядає дві резолюції щодо Криму і Донбасу

Укрінформ
У Мінську Парламентська асамблея ОБСЄ сьогодні розглядає дві резолюції, у яких йдеться про Україну, анексію Криму та війну на Донбасі.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

У резолюції «Зміцнення взаємної довіри і співпраці заради миру і процвітання в регіоні ОБСЄ», яку депутат зі Швеції Маргарета Седерфельт передала для розгляду в комітеті з політичних питань та безпеки ПА ОБСЄ, серед іншого, визнається, що «певні райони Донецької і Луганської областей» перебувають під контролем «російських гібридних сил».

У резолюції також звучить заклик до Росії «як держави, яка окупує» Крим, забезпечити безперешкодне пересування СММ ОБСЄ територією півострова, підтримки Мінського меморандуму щодо врегулювання ситуації на Донбасі. У документі закликають Росію припинити окупацію Донбасу та Криму і декларують «повагу до закріплених у Гельсінському заключному акті принципів непорушності кордонів і територіальної цілісності, мирного врегулювання суперечок, рівноправності і самовизначення народів», закликають Росію «утриматися від агресивної практики і скасувати рішення про незаконну анексію Автономної Республіки Крим».

Під час обговорення резолюції представниця США Джексон Лі жорстко розкритикувала дії Росії проти України.

Читайте також: У Генштабі розповіли, яке озброєння Росія звозить до Криму

«Ми рішуче підтримуємо заклик доповідача до Росії переглянути незаконні спроби анексії Криму, закликаємо її зупинити свою агресію та цілком виконати Мінські домовленості», – сказала вона.

Водночас представник Росії Микола Рижак заявив про загрозу відновлення нацизму та тероризму у Європі, і звинуватив Україну та США, що вони начебто не хочуть боротися з цим.

«В Україні зараз знаходять притулок рештки «іділівських» прибічників, представників інших терористичних організацій. Влада у Києві тримається тільки на пропаганді нацизму», – заявив він.

Читайте також: На Донбасі перебуває понад 30 тисяч військових РФ — Муженко

Виправдовуючи анексію Криму, Рижак заявив, що кримські татари тепер «зітхнули по-справжньому».

Про численні порушення прав кримських татар та військову агресію Росії на засіданні нагадав представник України у ПА ОБСЄ Ігор Попов.

Представник Білорусі Болєслав Пірштук не підтримав позицію Росії, а виступив за зниження «градусу конфронтації».

Голосування по цій резолюції очікується увечері у п’ятницю.

Після цього також має бути розглянутий проект резолюції, пропонований керівником української делегації Артуром Герасимовим, під назвою «Відновлення суверенітету та територіальної цілісності України».

У цьому проекті звучить підтримка суверенітету України над Кримом та Донбасом, критика дій Росії, заклики до неї зупинити окупацію українських територій, звільнити українських політв’язнів та заручників.

Елсі Хастінгс, представник делегації США у ПА ОБСЄ, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода, що має надію на те, що резолюції ПА матимуть позитивний вплив на ситуацію в Україні.

«Я не знаю, чи це вирішить проблеми на сході України. Але це може піти тільки на користь обговорення і посередництва, яке тут відбувається. Очевидно, що це питання буде додатково обговорюватися, і я б очікував якихось позитивних результатів», – сказав він.

Як повідомлялося, 5 липня у Мінську розпочалася 26-а сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ. Сесія триватиме п’ять днів, дебати очікуються не лише довкола кризи в Україні, вони також стосуватимуться затяжних конфліктів на Південному Кавказі, боротьби з корупцією, прав біженців тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-