Зняття недоторканності: політолог розповів про

Зняття недоторканності: політолог розповів про "лазівку" у паперах ГПУ

Укрінформ
Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала прокоментував три останні засідання Регламентного комітету ВР щодо розгляду подань Генпрокуратури на зняття депутатської недоторканності.

Про це він сказав у розмові з кореспондентом Укрінформу.

"Ситуація цього тижня з розглядом подань від ГПУ на Регламентному комітеті виглядає телесеріалом трагікомедії... Дивно виглядає, коли декілька людей, не всі з юридичною освітою, говорять, чи достатньо аргументів у ГПУ для зняття недоторканності з того чи іншого нардепа. Для того, щоб їх було достатньо, має бути дозвіл на досудове слідство без звернень Генпрокуратури до Ради. Пізніше в суді депутат має доводити свою невинуватість", - сказав Бала.

Він також додав, що можливо ця ситуація стане каталізатором для реального вирішення питання про депутатську недоторканність.

Читайте також: Луценко сподівається, що подання на шістьох нардепів дійдуть до сесійної зали ВР

"Народні депутати не демонструють нову якість в українській політиці. Зокрема більшість із них заявляли, коли йшли на вибори, про необхідність скасування депутатської недоторканності... Депутатську недоторканність має бути обмежено, щоб у прокуратури була можливість проводити досудові слідства. Наразі ця ситуація виглядає сумно і неприємно, бо таким чином депутати зменшують рівень довіри громадян до Верховної Ради", - додав Бала.

Як повідомляв Укрінформ, у Регламентному комітеті цього тижня, починаючи з понеділка, 3 липня, відбулося три засідання, на яких розглядали подання ГПУ про дозвіл на притягнення до кримінальної відповідальності народних депутатів Євгена Дейдея, Олеся Довгого та Андрія Лозового. Результатом розгляду цих подань стали висновки Регламентного комітету щодо недостатності доказової бази у кожному поданні. Проте висновки комітету і подання ГПУ все одно направили Голові Верховної Ради.

Крім того, 6 та 7 липня запланований розгляд подань ГПУ щодо депутатів Максима Полякова та Борислава Розенблата.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-