Президентський законопроект створить передумову для електронного суду - нардеп

Президентський законопроект створить передумову для електронного суду - нардеп

Укрінформ
Проектом вводяться процедури і механізми, які максимально деталізують дії судді

Про це йдеться у коментарі народного депутата із фракції БПП Сергія Алєксєєва, який є у розпорядженні Укрінформу. 

Ухвалений напередодні у першому читанні президентський законопроект "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів" дасть змогу вперше максимально уніфікувати процесуальні кодекси та створить законодавчу передумову для ефективного функціонування електронного суду. 

"Проектом вводяться процедури і механізми, які максимально деталізують дії судді. Вперше процесуальні кодекси максимально уніфіковані (за структурою; механізмами; принципами). Суд керуватиметься основним завданням судочинства – ефективний захист прав та інтересів особи", - зазначив депутат.

За словами Алєксєєва, створено законодавчу передумову для ефективного функціонування електронного суду одночасно зі звичними судовими процедурами. "Ми на початку цього шляху і в майбутньому у сторін буде можливість вчинення всіх процесуальних дій через електронну пошту, засоби відео зв’язку, інші електронні комунікації. Це осучаснення судового процесу", - підкреслив депутат.

Він додав, що законопроект впроваджує інститут врегулювання спору за участю судді, в провадженні якого перебуває справа, за взаємною згодою сторін і до початку розгляду справи по суті. 

"На сьогоднішній день ГПК не передбачає інституту свідків, на відміну від інших процесуальних кодексів. Введення такого інституту в господарському процесі позитивно відобразиться на судовій практиці", - наголосив Алєксєєв.

Він також зазначив, що в адміністративному судочинстві запропоновано новелу - процесуальний механізм розгляду типових справ за прикладом рішення Верховного Суду в одній з таких справ (зразковій справі). "Цю процедуру було розроблено за прикладом "пілотних рішень", які приймає Європейський суд з прав людини. Це допоможе зменшити навантаження на суддів", - уточнив нардеп.

Як повідомляв Укрінформ, 20 травня Верховна Рада ухвалила в першому читанні поданий та визначений Президентом як невідкладний законопроект № 6232 "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів". За ухвалення законопроекту за основу проголосували 253 депутати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-