Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Медична реформа від парламенту: півкроку вперед – два кроки на місці

Медична реформа від парламенту: півкроку вперед – два кроки на місці

Блоги
Укрінформ
Громадськість має максимально допомогти реформаторам, нагадуючи - "Ми вимагаємо медичну реформу!"

Медична реформа була ключовою темою для країн, які її проводили, а наслідки від її втілення ще довго впливали на суспільства та переслідували її авторів. Показовою у цьому є Америка, де на останніх президентських виборах значна частина американців голосували за Трампа через медичну реформу, яку провів Обама.

В Україні ситуація кардинально інша, оскільки тут ніколи не проводилася жодна медична реформа. Натомість кожен із нас особисто щоденно відчуває весь жах «безоплатної» медицини. Як результат ми маємо країну з одним із найвищих рівнів смертності та низьким порогом довголіття у літніх людей.

За останні два роки медична реформа кілька разів виносилася на порядок денний, але кожен раз її успішно “торпедував” профільний парламентський комітет, в якому “окопалися” представники діючої системи. Схожий сценарій могла очікувати і реформаторська спроба команди Уляни Супрун, якби вона не пішла іншим шляхом.

На першому етапі розроблена концепція реформи знайшла повну підтримку з боку Уряду Гройсмана. Після цього команда Супрун поїхала презентувати реформу в регіони серед медичних працівників та студентів медичних вузів. Як розказували учасники цих зустрічей, концепцію реформи всі сприймали зі стриманим оптимізмом: “Ідея гарна – але ми не віримо, що ви здолаєте спротив діючої корупційної системи”.

На наступному етапі “Медична реформа” заручилася підтримкою з боку Президента та Ради Реформ. Це стало поворотним моментом адвокаційної кампанії, оскільки вдалося отримати підтримку фракції БПП, де лідерами у просуванні реформи стали Артур Герасимов та Сергій Березенко.

Для проходження законопроектів у парламенті команда Супрун, спільно з керівництвом парламенту, пішла на процедурну хитрість – пропустивши необхідні для реформи законопроекти через бюджетний комітет та комітет соціальної політики.

Для позитивного висновку по законопроектах у комітетах цього було достатньо. Для підтримки в сесійному залі – ні. Спікер Андрій Парубій багато разів і у різній формі виносив законопроекти на голосування, але йому вдалося врятувати лише один №6327. 227 голосів за законопроект дали фракції БПП, Народного фронту та Самопомочі. Фракції Опоблоку, БЮТ та Радикальної партії не дали жодного голосу.

Більш важливий законопроект №6329, яким вносилися зміни до Бюджетного кодексу і запускався принцип “гроші ходять за людиною” – депутати не підтримали та відхилили. Не змінивши систему, коли замість фінансування стін лікарень та ліжко-місць кошти виділятимуть на закупівлю послуг конкретній людині у рамках гарантованого пакету, депутати “підвісили” впровадження реформи.

Звісно, ще не все втрачено, до канікул у депутатів лишається два сесійних тижні, а отже у авторів є шанс встигнути зібрати необхідні голоси. В першу чергу варто зосередитися на роботі з мажоритарними депутатами, частина з яких скептично налаштована щодо реформи.   Останніх турбує ситуація із імовірним зменшенням фінансування первинної медичної ланки в містах та селах, які знаходяться в їхніх округах.

Ініціаторам реформи варто спростувати їхні побоювання, показавши на конкретних цифрах, що в дійсності коштів буде більше. Цим питанням опікуватиметься Національна служба здоров’я (орган виконавчої влади зі спеціальним статусом), яка виконуватиме функції страховика і єдиного замовника з централізованої закупівлі медичних послуг, та контролера за дотриманням умов договорів про медичне обслуговування населення. 

Служба розподілятиме гроші прозоро, і жоден ефективно працюючий медичний заклад не буде обділений фінансами. Адже тепер медичні заклади переходять на договірні стосунки з державою і отримують фінансування залежно від кількості громадян, яким надали меддопомогу.

Важливо розвіяти міф, що тепер в медичних закладах надаватимуться виключно платні послуги. Насправді все навпаки – Урядом встановлюватиметься державний гарантований пакет послуг та ліків, вартість яких повністю покривається за рахунок бюджетних коштів. Ці послуги та ліки громадяни дійсно отримають безоплатно.

В межах цього гарантованого пакету будуть повністю покриватися: екстрена допомога, первинна допомога, паліативна допомога.

Важливо, що учасникам АТО гарантується повна оплата всіх медичних послуг, необхідних для лікування поранень, контузій та каліцтв.

Час для роботи з депутатами у медичних реформаторів команди Супрун ще є. Ми зі свого боку маємо максимально їй допомагати, нагадуючи що #мивимагаємомедичнуреформу.

Віктор Таран
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-