Чому насправді пішов Кутовий?

Чому насправді пішов Кутовий?

Аналітика
Укрінформ
Тарас Кутовий заявив, що пішов заради власного бізнесу, але мало хто йому повірив

23 квітня 2017 року Міністр аграрної політики Тарас Кутовий подав у відставку, принагідно подякувавши усім: від колег по уряду - до коаліції у Верховній раді. Це багатьох здивувало: така «спокійна» відставка не є звичною для української практики. …І почався пошук #зради.

Наближені до «агрополітичної справи» люди переважно переконані – Кутовий не впорався з тим тиском, що на нього чинили різні політичні сили. І дійсно, якщо розглянути інтереси власне уряду з одного боку та великих підприємців – з іншого, то не можливо не помітити розбіжності. Уряд з багатьох причин зацікавлений в реформах, що мають провадитись в аграрному секторі – створенні ринку землі, приватизації державних підприємств тощо. Продаж землі, можливість її застави, земельний банк – це перш за все мільярди, які можна вкласти в сільське господарство, підтримати його. Крім того, це, як не раз повідомлялось, є і вимогою Міжнародного валютного фонду.

Багато в чому відмінні погляди  та інтереси мають великі «землевласники» - орендатори сільськогосподарських угідь, власники підприємств харчової промисловості тощо. Їхня основна задача – витиснути максимальний прибуток з одного сезону. Не можна сказати, що вони категорично проти зняття мораторію на продаж землі, але і оренда їх цілком влаштовує. Їм вигідно недорого ( це - м’яко кажучи) орендувати землю, фактично звільняючи себе від відповідальності за неї. Крім того, як про це йтиме мова нижче, за збереження мораторію, причому не тільки з міркувань популізму,  зацікавлені представники політичних сил - «Батьківщини», «Радикальної партії Ляшка» тощо.

Як свідчать опитані нами експерти, законопроектам від Мінагрополітики чинився великий опір в Парламенті. І це при тому, що «Опозиційний блок», навіть разом з партіями Тимошенко і Ляшка, не могли блокувати усі пропозиції. Це свідчить про наявність невдоволених діями Кутового навіть серед депутатів фракції Блоку Петра Порошенка.

Тож чого насправді пішов у відставку Тарас Кутовий?  А що з цього приводу думають експерти?

Тарас Чорновіл, народний депутат України III, IV, V, VI скликань:

«Тут має місце емоційне та психологічне вигорання»

Всі спекуляції щодо конфліктної ситуації, яка стала причиною відставки Кутового, безпідставні. Ви подивіться яким чином він пішов – в найпримирливіших тонах, дякуючи всім за добру співпрацю -  і уряду, і Президенту, і коаліції. Навіть після заяву про відставку бере участь у всіх нарадах, готує чергову аграрну виставку. Очевидно, що людина йде не через скандал, а з інших мотивів.

Які це можуть бути мотиви? Точно не те, що вчора почали розкручувати деякі політикани: Кутовий, мовляв, не згоден з пропозицією Володимира Гройсмана щодо введення ринку землі. Навпаки, форма, в якій пропонується введення ринку землі – контрольованого, із забороною продажу землі іноземцям, з обмеженням продажу в одні руки, - це його ідея, яку підтримав уряд.

Ті, хто підтримують мораторій, заявляють: ми забороняємо власникам землі нею розпоряджатися. І це є прихована, дуже жорстка корупція для того, щоб змусити людей по суті задарма здавати її в оренду, або пропускати через «чорні схеми» приватизації. На сьогодні є в Україні люди, які вже володіють, а не орендують, кількома сотнями тисяч гектарів землі. Вони були здобуті через брудні схеми і брудні речі. До речі, на цьому заробляють свій основний капітал такі партії, як «Батьківщина» і «Радикальна партія Ляшка».

І ще. Добре відомо: якщо ти  у нас формально відмовився від бізнесу, ти все-одно його контролюєш. Це є прямий конфлікт інтересів. Кутовий достатньо чесна людина, його ніхто не звинувачував, і відмовившись від участі в бізнесі, він поніс певні збитки. Тож інвестиційні програми і бізнес-діяльність можуть і бути як раз ключовими в цьому питанні.

Можливо, Кутовий емоційно чи психологічно вигорів. Люди, які серйозно працюють, можуть за рік втратити всі соки. Це елементарно важко.

Ігор Швайка, екс-міністр аграрної політики України:

«Через кілька тижнів причини відставки Кутового вилізуть на поверхню»

Наслідок діяльності Тараса Кутового в якості очільника Міністерства аграрної політики – негативний: в нього не було жодної програми. Його дії важко назвати політикою, тому його заява про відставку крім сміху нічого не викликає. А те, що він хоче піти займатися бізнесом… Я би хотів нагадати, що він взагалі прийшов на службу. Уявімо, що солдат на передовій буде стояти, а потім скаже, що хоче повернутися в театр. Відпрацює контракт – повернеться! Тому якщо Кутовий раптом перехотів бути членом уряду, в тому є реальні причини. Треба почекати кілька тижнів і причини вилізуть на поверхню. І це далеко не просто бажання Тараса Вікторовича займатися залученням інвестицій.

Лунають певні чутки про те, що Кутовий і певні особи накопичили достатньо величенький земельний банк в Полтавській області. Не перевіряв – не буду стверджувати. Але диму без вогню не буває.

Аграрної політики вже протягом двох років не існує в принципі. Політика - це дороговказ на 20 – 30 років вперед. Якщо Кутовий перестане працювати, для призначення нового міністра навряд чи вистачить голосів. В такому випадку, перший заступник міністра, Максим Мартинюк, буде виконувати обов’язки до того, поки не буде сформований новий уряд, або до відставки уряду Гройсмана.  

Леонід Козаченко, голова Української аграрної конфедерації, народний депутат України, фракція БПП:

«Кутовий має сам спростувати спекуляції»

Це був власний вибір Кутового, йти з посади чи залишатись. Проте наразі побутують дуже багато пліток не на його користь. Особисто я вважаю, що йому варто виступити і пояснити цю ситуацію.

Наслідком діяльності є те, що аграрна галузь не впала. Але Кутовий визначив пріоритети, яких не дотримувався.

Майбутнє держави пов’язане з майбутнім аграрного сектору. Продовольство наразі є важливішим за зброю:  тисячі людей щодня  помирають у світі голодною смертю– жодна війна не завдавала таких збитків. Якщо Україна розвиватиме АПК, то це матиме більший ефект в геополітиці, ніж має зброя.

Щодо нового міністра, хотілось би щоб це стала людина досвідчена, яка знає скільки дійок у корови і як вирощувати цукровий буряк. Не треба і іноземців, ми вже мали з ними негативний досвід.

Заступник міністра Максим Мартинюк? Гарний спеціаліст в питаннях землеустрою, але не достатньо досвідчений для посади міністра агрополітики.

Аркадій Корнацький, народний депутат України, фракція БПП:

«Позитивних зрушень в Мінагрополітики не прогнозується»

Міністр Кутовий виконав всі завдання, які йому були поставлені, тому і пішов. Я не контролював, які завдання мав Кутовий від тих, на кого він працює.

Перед новим міністром стоятимуть точно такі ж завдання, як і перед Кутовим. Ніякої різниці не буде, поки цей уряд буде виконувати свої обов’язки.

Тарас Висоцький, генеральний директор «Українського клубу аграрного бізнесу»:

«Причиною відставки Тараса Кутового були внутрішні речі, про які мені не відомо»

Причиною відставки Тараса Кутового були внутрішні речі, про які мені не відомо. Щодо майбутньої роботи Міністерства робити прогнозів не берусь.

Великі очікування стосуються двох реформ і новий міністр повинен взяти відповідальність і їх впровадити. Перше, це земельна реформа, всім зрозуміло, що її треба запустити. Друге, це питання державних підприємств, таких як Укрспирт. Треба вирішити, що з ними робити, або реформувати, або приватизувати, але треба вирішити. Але ці зміни мають відбутись в не залежності від того, хто займе посаду. Не беруся давати оцінку діяльності міністра Кутового, але станом на сьогодні ці реформи не реалізовано.

Співпраця з колишнім міністром? З комунікацією між асоціаціями та Міністерством все було чудово, УКАБ входив і в Громадську раду при міністерстві, і в більшість робочих груп. Все було відкрито, прямо, жодних питань не виникало.

Микола Романюк, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-