Порошенко зберігає лідерство і має підстави бути переобраним – політолог

Порошенко зберігає лідерство і має підстави бути переобраним – політолог

Укрінформ
Петро Порошенко, відповідно експертного опитування, на сьогодні зберігає безальтернативність свого лідерства і має всі підстави йти на президентські вибори.

Таку думку висловив науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Олександр Сушко на брифінгу, де було представлено результати експертного опитування щодо трьох років президентства Порошенка. 

"Попри несприятливі загалом політичні обставини, Президентові Порошенку вдалося забезпечити фактично безальтернативність свого лідерства як інституту влади і забезпечити порівняно прийнятний рівень рейтингів. Особливо якщо порівняти з тим, що ми мали в минулому... Порошенко на четвертому році, дійсно, може всерйоз думати про переобрання", - сказав Сушко.

За його словами, насправді внаслідок селекції всередині політичного класу на сьогодні мало хто може похвалитися істотними успіхами у генеруванні суспільної довіри до себе, внаслідок чого на топ-позиціях серед політиків змагання іде між "сьогоднішніми" і "вчорашніми" і немає яскравої постаті і нових партійних формацій, які би мали широку суспільну підтримку.

"Тим не менше це створює гіпотетичне тло для майбутньої президентської кампанії Порошенка досить відносно сприятливе", - зауважив Сушко.  

Він також зазначив, що Порошенко "любить зовнішню політику, він перший Президент України, який просто цим живе і отримує від цього драйв", і має у цьому успіх.

"Йому вдається, попри купу претензій, які до нього можуть бути у міжнародних партнерів, зберігати прийнятний рівень політичної, так би мовити, рукоподаваності, бажаності як партнера у переговорах. І якихось відчутних провалів він не припустився. Чого не можна сказати про багато складових внутрішньої політики", - зазначив Сушко.

Він уточнив: це те, що говорилося і рік тому - і про темпи реформ, і про оточення, і про призначення, і про різні рішення, які свідчать про половинчастість не тільки політики президента, а про половинчастість його як фігури.

"Тобто він ніби однією ногою стоїть у минулому, а другою намагається закріпитися десь у майбутньому. Але загалом, користуючись сучасним лексиконом, залишається бути тією гібридною фігурою, яка засвідчує собою нинішній момент української історії", - вважає Сушко.  

В цьому контексті він зазначив: в опитуванні "з'явилося нове, що йде в мінус Президенту - це наростання конфлікту з активною частиною громадянського суспільства".

Сушко додав, що нині відбуваються речі (зокрема, ухвалюється "специфічне законодавство, якого немає в світі, - про декларування активістами", з'являються "дуже дивні фільми", ролики, "які дискредитують протидію корупції", тощо), які формують негативну картинку, що кидає тінь на культуру взаємодії влади з громадянським суспільством.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-