ВР ратифікувала домовленості з НАТО щодо охорони інформації з обмеженим доступом

ВР ратифікувала домовленості з НАТО щодо охорони інформації з обмеженим доступом

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила закон «Про ратифікацію Адміністративних домовленостей щодо охорони інформації з обмеженим доступом між урядом України та Організацією Північноатлантичного Договору».

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, за ухвалення закону проголосував 231 нардеп.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, адміндомовленості забезпечують рівноправний, партнерський характер взаємовідносин у процесі інформаційного обміну та зобов’язують сторони вживати необхідних заходів для охорони отриманої під час співробітництва інформації з обмеженим доступом.

За змістом цей договір відповідає міжнародній практиці.

Суб’єктами виконання цього міжнародного договору з української сторони є державні органи, підприємства, установи та організації, які відповідно до національного законодавства провадять діяльність, пов’язану з державною таємницею, та отримали дозвіл на передачу секретної інформації іноземному партнеру.

Адміністративними домовленостями зобов’язано компетентні органи України й Альянсу забезпечувати належний контроль за дотриманням суб’єктами співробітництва вимог законодавчих актів сторін під час обміну інформацією з обмеженим доступом, а також визначено шляхи та канали передачі інформації з обмеженим доступом.

Згідно зі статтею 32 закону «Про державну таємницю» секретна інформація до скасування рішення про віднесення її до державної таємниці та матеріальні носії такої інформації можуть бути передані іноземній державі чи міжнародній організації лише на підставі міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, або письмового мотивованого розпорядження Президента України з урахуванням необхідності забезпечення національної безпеки України на підставі пропозицій Ради національної безпеки і оборони України.

Укладення відповідних адміністративних домовленостей передбачено статтею 4 Угоди про безпеку між урядом України і Організацією Північноатлантичного договору від 13 березня 1995 р..

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-