У Литві пройшов IV Форум російської опозиції

У Литві пройшов IV Форум російської опозиції

Укрінформ
У Тракаї пройшов IV Форум російської опозиції. Захід був закритим, виступи спікерів виносити на публічний простір не можна. Основним питанням було обговорення кандидатів на виборах президента-2018.

Про це повідомляє телеканал «Настоящее время».

В Литві у п'ятницю завершився форум опозиціонерів з Росії. На нього з'їхалися більше ста делегатів від російської опозиції з різних країн світу – Михайло Ходорковський, Михайло Касьянов, Ілля Яшин, Жанна Нємцова, і інші політики, журналісти, громадські діячі.

Головна тема форуму – перспективи виборів президента Росії в березні 2018-го року і те, як на них поведе себе опозиція. Настрої в кулуарах були різні. Михайло Касьянов сказав, що у російської опозиції немає єдиного кандидата, а часу на те, щоб його знайти вже практично не залишилося. А ось лідер "Солідарності" Ілля Яшин навпаки впевнений: що б не говорили лідери різних демократичних рухів, єдиний можливий кандидат для березня 2018 року – це Олексій Навальний.

Форум традиційно пройшов неподалік від курортного Тракая. Місце закрите, в першу чергу з міркувань безпеки. У минулі рази траплялися скандали, коли на цю територію намагалися прорватися російські журналісти з пропагандистських прокремлівських видань. Організатори зробили висновки: тепер на форум опозиції потрапити можна тільки за заздалегідь узгодженими списками.

Дискусії на форумі йшли не під запис: ніяку інформацію та/або сказане спікерами виносити на публічний простір за новими правилами не можна. З журналістами "під запис" поспілкувалися лише деякі з гостей.

На завершення учасники говорили про традицію зустрічей у Литві, яку вони хотіли б продовжувати.

Водночас міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс закликав і інші столиці Євросоюзу підключитися до організації подібних форумів. При цьому він пообіцяв, що Литва і надалі буде надавати російської опозиції можливість і майданчики для дискусії.

Так вже 25-26 травня у Вільнюсі пройде III Форум вільної Росії. Атмосфера на ньому буде більш відкритою – вже зараз можна ознайомитися з повною його програмою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-