«Чорний список» України: 1228 відтінків цього самого…

«Чорний список» України: 1228 відтінків цього самого…

Аналітика
Укрінформ
Різноманітність «ворогів» України вражає – співаки і журналісти, судді і науковці, авантюристи і просто хворі на голову люди…

16 травня Президент Порошенко ввів у дію новий список іноземців та українських громадян, на яких накладено санкції «за Крим і Донбас», але ця новина опинилася в тіні ажіотажу, щоб не сказати «ср@чу», пов’язаного з блокуванням соціальних мереж «ВКонтактє», «Однокласники», сервісів «Яндекс» та ін. Укрінформ спробував розібратись, чи було в оновленому списку щось таке, що все ж таки заслуговувало на більшу нашу увагу. Адже про заборону російських соціальних мереж вже висловились ледве не усі, кому не лінь, а от розібратись в списку фізичних осіб, які обмежені в правах українською державою, пересічному громадянину непросто. Тож ми вирішили допомогти.

Що це за список та чим він унікальний?

Списки тих, хто в Україні «під санкціями» неодноразово змінювалися. Станом на зараз в розширеному списку перебувають 1228 фізичних та 468 юридичних осіб. Порівняно з минулою редакцією, це більше приблизно в півтора рази. Передостанні правки фіксуються у вересні-жовтні 2016 року, коли було додано близько 350-ти осіб – терористів «ЛНР» та «ДНР», окупантів Криму та російських військових, що воюють проти України. А ще раніше, в березні 2016 року було прийнято список санкцій, до яких входили працівники судових структур РФ, що були пов’язані зі справами проти Надії Савченко, Олександра Кольченка та Олега Сєнцова та інших українців, що зазнали переслідувань в РФ.

Ноу-хау «свіжого» рішення РНБО у тому, що всі редакції санкційних списків об’єднали в один. До нього включено і 345 осіб, які були в найпершому списку вересня 2015 року (військово-політична еліта РФ, іноземні журналісти та лідери сепаратистів), і 83 особи, що були задіяні в судових процесах проти українських політв’язнів, і 17 осіб – одіозних пропагандистів на кшталт Дмитра Кисельова. Чому це зроблено саме зараз? Можна припустити, що це відповідь на подальшу ескалацією конфлікту на Донбасі.

Наразі цікаво проаналізувати, які особи підпадають під дію санкцій.

Чи є в списку «родзинка»?

Основна більшість осіб «під санкціями», логічно, є громадянами Російської федерації, а також ті хто, незалежно від їхнього громадянства, тісно пов’язані з «ЛДНР». Багато з них мають українські паспорти, адже вони не були позбавлені громадянства.

Серед європейських країн «представництво» у списку мають Франція, Болгарія, Словаччина, Кіпр – по одному «делегату». Двома громадянами представлені Італія, Угорщина та Польща, трьома – Греція. Громадян Чехії в списку четверо, іспанців – 9, а сербів – 14 та два громадянина Киргизстану – члени тамтешнього Парламенту. Також перед Україною «завинили» двоє громадян Ізраїлю, один американець і один бразилець. Про те, хто ці люди, поговоримо далі.

Чим «провинились» громадяни європейських країн?

У списку присутні близько двадцяти депутатів парламентів. Найбільше серед них – сербів. Вони представляють «Сербську народну партію», яка традиційно симпатизує РФ. В список вони потрапили через те, що на запрошення окупантів їздили святкувати третю річницю «возз’єднання» півострову. Відсвяткували? Отримайте п’ять років заборони на в’їзд до України!

В списку є і ті особи, чия участь у війні проти України та підтримка ними окупаційного режиму не викликають сумнівів. Зокрема, №1 списку – такий собі громадянин Франції Беор Фабріс – активний «спостерігач» за виборами в невизнаних республіках, називає українську владу «фашистською» і сповнений гордості за перше місце в рейтингу. Втім, Беор не враховує, що «рейтинг» (список, тобто) 2015 року формувався в алфавітному порядку і його першість зумовлена тим, що ніхто з прізвищем на літеру «А» Україні не напакостив. Так, що нехай за свій «№1» дякує тата з мамою, які таки надумали його явити на світ Божий…

Які групи росіян підпадають під дію санкцій?

Ще 20 травня 2016 року санкціями було обкладено 17 очільників російських медіа, серед яких такі «зірки» тотальної брехні і фашистської пропаганди, як Дмитро Кисєльов («Росія сьогодні»), Олена Березовська («Russia today»), Владислав Фронін («Росийская газета») та інші. Також у списку є керівник Міністерства зв’язку та масових комунікацій РФ Микола Нікіфоров.

Наступною частиною списку є редакція 25 березня 2016 року, де санкції були застосовані проти працівників судової системи, що були причетні до справ Надії Савченко, Олександра Кольченка та Олега Сєнцова. Зокрема, у списку присутній прокурор Павло Філіпчук, що безпосередньо вів справу Савченко.

Цікаво проаналізувати санкції, що накладено на цю групу. Тут аж чотири пункти: заборона в’їзду на територію України, блокування активів, запобігання виведенню капіталу за межі України та зупинення фінансових операцій. Термін дії санкцій – безстроково.

Наступна група - російська політична та військова еліта. Санкції були накладені ледь не на весь склад Держдуми, вищої ланки суддів та очільників ключових військових відомств Росії. Термін дії санкцій – один рік, як було і раніше. Саме таку систему пропонує РНБО – щорічно переглядати списки і продовжувати, кому треба, на такий же термін.

Також не змінились санкції стосовно діячів культури Російської федерації. Всім, хто публічно підтримував російську агресію, було подовжено заборону в’їзду на територію України на один рік. Серед таких є найактивніший пропагандист і Депутат Держдуми Йосиф Кобзон, який впродовж двох останніх років був позбавлений державних нагород України і звання почесного громадянина міста Полтави, Дніпропетровська та інших. Йому, як і решті, було продовжено санкції на один рік. Крім того, йому заборонено будь-які фінансові операції в Україні. Під дію санкцій потрапило ще кілька діячів культури та науки Росії, зокрема академік Юрій Лачуга та президент Російської академії наук Володимир Фортов.

Дивним здається той факт, що у списку відсутня Юлія Самойлова, яка мала представляти РФ на конкурсі «Євробачення» 2017 року. Перед самим конкурсом СБУ їй заборонила в’їзд на територію України, проте, що дуже дивує, до списку санкцій вона не потрапила.

Сепаратисти «ЛНР» та «ДНР» - санкції лідерам подовжили на один рік

В списку представлені всі очільники та «активісти» терористичних угрупувань «ЛНР» та «ДНР» - до двохсот осіб. Серед «зірок» – Олександр Захарченко, Ігор Гіркін (Стрелков) та інші. Але що цікаво, у варіанті квітня-травня 2017 року їх кількість не збільшилась, а навіть зменшилась на кілька пунктів. Це пов’язане з високою смертністю серед терористів. Прикладами таких «нещасних» випадків можуть слугувати Арсеній Павлов («Моторола», підірвався в ліфті) та Михайло Толстих («Гіві», відійшов у вічність у власному кабінеті, у вікно якого з двору поцілив інший терорист).

Якими ж санкціями їх обкладено? Найрозповсюдженіше обмеження – зупинення фінансових операцій. Враховуючи те, що на більшість лідерів сепаратистів в Україні відкриті кримінальні провадження, зокрема на вищезгаданого Гіркіна, Бородая тощо, то сенсу вводити заборону на в’їзд в країну не було. Нехай собі приїжджають, Українські Генпрокуратура і суди влаштують їм гостинний прийом!

А що ж робити із сепаратистами, які досі мають громадянство України? Згідно з законом України «Про громадянство України», їх не можуть позбавити громадянства. Щодо цих «руськомірців», як-от Олександр Захарченко, то на них також відкриті справи в Генпрокуратурі. Але їх треба звинувачувати в організації сепаратистських угрупувань, їх треба судити за державну зраду і суворо карати відповідно до законодавства!

Мешканці окупованого Криму, що набули громадянства РФ

Повертаючись до питання нових обличь у списку, варто відмітити збільшення кількості працівників судової системи та органів виконавчої влади. Якими санкціями їх обкладено? Як у випадку з іншими – заборона в’їзду, фінансових операцій та виведення капіталу за межі України, блокування активів. Термін, так само, однорічний.

Яскравим прикладом того, хто ймовірно ( нам цього дуже би хотілося!) зіткнеться з проблемами, є Володимир Константинов, «голова Державної Ради Республіки Крим». Раніше він поніс втрати бабла в Україні: його будівельна фірма «Консоль» заборгувала Україні близько мільярда гривень і була конфіскована, а рахунки в Європі були заморожені. Крім того, Генпрокуратура України конфіскувала в нього 67 транспортних засобів та 70 приміщень різного призначення. Але попри все це, він володіє достатньою кількістю нерухомості, про що неодноразово заявляв.

Так само постраждає і «прем’єр-міністр Республіки Крим» Сергій Аксьонов, який, хоч і намагається збрехати, але володіє майном на материковій Україні. І, за повідомленням Генпрокуратури, воно також заарештоване.

Але це ще не все!

До списку санкцій потрапили також особи, що пропагують сепаратистські настрої в Закарпатті. Наприклад, член угорської партії «Йоббік» Мартон Дьондьоші. За його словами, «В Києві ми маємо справу з шовіністичним урядом, який має амбіцію – очистити Україну від усіх меншин. Єдина причина, через яку вона ще не атакувала угорців в Закарпатті – вона дуже зайнята війною на Сході». 

Також до списку потрапили очільники «віртуальної держави Підкарпатська Русь», зокрема Олександр Гегальчий, що має російський паспорт. Це об’єднання було створене в 2008 році і спочатку сприймалось як реальна загроза цілісності території України. Після невдалих спроб організувати загальні збори «русинів» в Сваляві в 2008 році став зрозумілий характер організації – вона нікого, крім своїх очільників, не представляє . Тож наразі діяльність цієї «держави» зводиться до пропагування сепаратизму серед нечисленної аудиторії, виступах лідерів на конференціях та публікація «гасел» в російських медіа.

Загалом, напрошується висновок про «різнобарвність» санкційного списку. В ньому представлені багато осіб, які своєю діяльністю чи висловлюваннями становили загрозу Україні. І, врешті решт, держава має право на рішучу політику стосовно них – замороження фінансів, заборона в’їзду, позбавлення майна тощо.

Микола Романюк, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-