Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Як в Україні змінити ім'я? Уява, бажання та п’ять гривень

Як в Україні змінити ім'я? Уява, бажання та п’ять гривень

Блоги
Укрінформ
Ім’я людини несе в собі інформацію, історію та ідентифікує особу серед інших.

Ім’я та прізвище надає можливість не лише дізнатися про походження, національність та родину, а й реалізовувати свої цивільні права і обов’язки.

Зокрема право на ім’я людини включає наступне:

  • право володіння, користування і розпорядження своїм ім’ям;
  • право вимагання від інших осіб звертатися відповідно до її імені;
  • право на псевдонім;
  • право вимагання припинення незаконного використання свого імені, а також будь-які інші його порушення.

Сьогодні поговоримо про право розпорядження іменем, а саме про  право на зміну імені.

Чому українці прагнуть змінювати "дані" про себе?

Причини можуть бути різні: сімейні справи, повернення до родового прізвища, або ж у людини просто з’явилося бажання змінити своє ім’я. Це суто індивідуальний вибір. І кожен має право не пояснювати своє рішення.

Як це зробити?

Кожна особа віком від 16 років  може самостійно змінити ім'я чи прізвище на бажане. 14–річним дозволено законом зробити це за згодою обох або одного з батьків.

При подачі заяви про зміну імені особі, яка досягла 16-річчя, треба пред'явити паспорт або свідоцтво про народження. Тим, хто досяг 14 років - свідоцтво про народження.

Крім того, до письмової заяви від особи віком від 16 років треба додати:

  • довідку з місця проживання за умови, якщо від дня досягнення зазначеного віку минуло менше ніж один місяць;
  • свідоцтво про шлюб (у разі, коли заявник перебуває у шлюбі) або свідоцтво про розірвання шлюбу;
  • свідоцтва про народження дітей (у разі, коли заявник має малолітніх або неповнолітніх дітей);
  • свідоцтва про зміну імені заявника, батька чи матері, якщо воно було раніше змінено;
  • фотокартка заявника.

Де це можна зробити?

Громадяни України, які проживають на її території, подають заяви до відділів реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання. Винятком є особи з тимчасово окупованих територій – прив’язки до території за місцем проживання для них немає, вони можуть звернутися до будь-якого Відділу державної реєстрації актів цивільного стану.

Ті громадяни України, які постійно проживають за кордоном, повинні звернутись до дипломатичного представництва або консульської установи України, в якій вони перебувають на постійному консульському обліку.

Ціна питання?

Тим, хто хоче отримати нове ім'я, треба буде сплатити державне мито, що становить 5 гривень 10 копійок.

Якщо процедура повторна, наприклад, раніше ви змінювали ім'я і знову бажаєте його змінити, то це задоволення обійдеться вам у 51 гривню.

Скільки чекати?

Заява про зміну імені розглядається у тримісячний строк. Такий термін встановлений законом.

Заява про зміну імені дипломатичним представництвом або консульською установою України розглядається у шестимісячний строк з дня її подання.

Чи можуть вам відмовити?

Так, підставами для відмови може бути: подання неправдивих відомостей чи перебування під слідством, судом, адміністративним наглядом, або наявність непогашеної або не знятої в установленому законом порядку судимості, або коли охочого отримати нове ім'я розшукують українські чи іноземні правоохоронні органи. Також це може бути офіційне звернення правоохоронних органів іноземних держав про оголошення розшуку заявника.

Що відбувається після зміни імені?

Одночасно відділом державної реєстрації інформація про зміну імені надається до територіального органу міграційної служби, до районних (міських) військових комісаріатів та до органів національної поліції.

Для початку ви отримуєте свідоцтво про зміну імені. Далі до паспорта громадянина України вноситься відмітка про необхідність його зміни у місячний термін.

Наступний крок – паспорт на нове ім’я, зміна картки платника податків, закордонного паспорта, водійського посвідчення, банківських карток і решти документів, що ідентифікують особу.

Процедуру зміни імені чи прізвища можна проводити неодноразово. Тож, якщо у вас багата уява, можете пробувати ще раз і ще раз... :-)

Павло Мороз
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-