Австрійський суд затягує екстрадицію Фірташа - DW

Австрійський суд затягує екстрадицію Фірташа - DW

Укрінформ
Через формальні вимоги австрійського суду виданий Іспанією ордер на арешт Дмитра Фірташа досі не розглянутий.

Це затягує і його екстрадицію до США, пише DW.

"Іноді здається, що сага про екстрадицію Дмитра Фірташа не завершиться ніколи. Український мільярдер вже встиг пустити коріння у Відні, перебравшись з готелю до імпозантної вілли неподалік від імператорського палацу Шенбрунн. Кілька місяців тому, після трирічної юридичної епопеї, здавалося, що віденський етап у житті олігарха добігає кінця. Ще 21 лютого Вищий земельний суд у кримінальних справах виніс остаточне рішення за апеляцією прокуратури: екстрадицію Фірташа до США, де його звинувачують у корупції, дозволити", - йдеться в публікації.

Утім, зазначає видання, карти сплутав ордер на арешт Дмитра Фірташа, виданий Іспанією: "Формально міністр юстиції Австрії тепер має дочекатися завершення розгляду іспанського запиту, перш ніж визначитися, кому ж видавати українського олігарха. Рішення про екстрадицію до Іспанії також має ухвалити суд. На це у нього, відповідно до закону, є не більше 60 днів. Цей термін сплив 25 квітня".

Утім, як повідомили DW у Земельному суді Відня у кримінальних справах, досі навіть не призначено дату розгляду питання про видачу Фірташа Іспанії.

"Перед Великодніми святами суддя-доповідач відправив до Іспанії прохання доповнити ордер про арешт даними, яких бракує", - повідомила суддя, яка відповідає за контакти зі ЗМІ. У Відні дають зрозуміти, що засідання у справі Фірташа відбудеться ще не скоро.

Затримка у розгляді цього питання, утім, є доволі несподіваною. Адже видати підозрюваного Іспанії значно простіше, ніж, скажімо, США.

"Достатньо, аби надані іспанськими правоохоронцями супровідні документи хоча б у загальних рисах зрозуміло пояснювали суть звинувачень", - пояснив у розмові з DW професор кримінального права Університету Зальцбурга Губерт Гінтергофер.

Тим часом інший підозрюваний у відмиванні коштів в Іспанії - український бізнесмен сирійського походження Харес Юссеф - не виконав свої зобов’язання перед судом у Відні. Колишній радник президента Віктора Ющенка, якого наприкінці лютого затримали у Відні одночасно з Дмитром Фірташем, пообіцяв суду до 20 квітня добровільно постати перед іспанським судом для з'ясування обставин і обрання запобіжного заходу.

Як повідомив адвокат Юссефа Клаус Айнедтер, його підзахисний "домовився з іспанським суддею про участь у судовому засіданні у середині травня". Що буде давньому другу і можливому подільнику Дмитра Фірташа за те, що він не виконав зобов'язання перед судом, у Відні сказати не змогли.

Таким чином, абсолютно неможливо прогнозувати, коли ж буде розглянуто іспанський ордер щодо Фірташа і Юссефа. Тим часом Deutsche Welle вдалося з’ясувати, що іспанська і американська справи проти українського олігарха пов’язані між собою. Як випливає з документів Вищого земельного суду Відня у кримінальних справах, розслідування проти Дмитра Фірташа в Іспанії за підозрою у відмиванні грошей розпочалися після запиту США про надання правової допомоги.

В обґрунтуванні рішення віденського апеляційного суду про допустимість екстрадиції Фірташа до США, яке є у розпорядженні DW, судді посилаються на отримані з Іспанії документи у справі українського олігарха. З них випливає, що американці, крім підозри у підкупі Фірташем чиновників в Індії, розслідують справу про підкуп ним та іншими учасниками імовірного злочинного угруповання в Іспанії чиновників в Україні.

"У разі якщо віденський суд рано чи пізно таки підтвердить іспанський ордер на арешт Дмитра Фірташа, міністр юстиції Австрії муситиме вирішити, якій саме країні передавати українця. Утім зустрічі з американським правосуддям йому, олігарху, схоже, все одно не уникнути. Навіть якщо іспанський суд виправдає олігарха у справі про можливе відмивання грошей, Фірташ може бути заарештований в Іспанії за запитом США", - зазначається в публікації.

Фото: dpchas.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-