Україні передусім треба реформувати органи влади — Брок

Україні передусім треба реформувати органи влади — Брок

Укрінформ
Україна не має іншої можливості продемонструвати свою успішність Європі і світові, включаючи Росію і Путіна, аніж провести масштабні реформи в усіх сферах державного і суспільного життя.

Про це заявив колишній голова Комітету Європарламенту в закордонних справах, уповноважений Європарламенту у справах України Елмар Брок на спільному брифінгу з координатором програми Європейського парламенту з підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України Петом Коксом і Головою Верховної Ради Андрієм Парубієм, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Країна, яка перебуває в стані війни, проходить період трансформації, не має іншої можливості продемонструвати свою успішність усім, включаючи і Путіна, крім як успішно провести реформи і протиставити цей успіх усім, хто бажає їй негараздів", - сказав Брок.

При цьому він переконаний, що ніщо так не зробить Україну успішною, як практична демократія за умови верховенства права, які зуміють подолати корупцію і створити абсолютно нову країну.

Для цього, за словами Брока, нині передусім треба здійснити реформування органів влади, і саме на це націлений діалог і співробітництво Європарламенту з Верховною Радою України. Однак провести реформу влади в Україні у короткі строки дуже складно, оскільки завжди важко змінити традиційні усталені відносини між гілками влади, але рухатися в цьому напрямку, безумовно, потрібно, вважає представник Європарламенту.

"Звичайно, цього нелегко досягнути, бо, як відомо, диявол сидить у деталях. Наша зустріч і дебати між фракціями, між опозицією і коаліцією показали, наскільки важко змінювати Україні встановлені традиційні відносини всередині парламенту, відносини між більшістю і опозицією, відносини між парламентом і урядом як гілками влади, які в демократичному суспільстві мають працювати за принципом стримування і противаг. З іншого боку парламент має бути дієспроможним і сильним. І дуже важко знайти золоту середину і змінити те, що усталено впродовж тривалого часу. Але до цього потрібно йти", - підкреслив Брок.

У цьому контексті, на його думку, завжди треба пам'ятати, що опозиція - це уряд завтрашнього дня. А ті, що при владі сьогодні, напевно опиняться в опозиції завтра. Тому в довготривалій перспективі обидві частини парламенту мають бути зацікавлені в його реформі.

"Успішна демократія і верховенство права - це буде потужний посил і заклик до всіх країн регіону, який продемонструє урядам цих країн, включаючи Росію, що Україна не потребує режиму, подібного до путінського, що Україна міцно стоїть на власних ногах", - наголосив Брок.

Він передав Голові Верховної Ради від очільника Європарламенту меморандум про продовження співпраці між двома інституціями до 2019 року, зауваживши, що голова Європарламенту хотів би найближчим часом відвідати Україну.

При цьому Брок висловив задоволення, що саме його уповноважено працювати над реформою українського парламенту, і він із задоволенням допомагатиме в цьому своїм українським колегам.

"Я задоволений, що Європарламент надав мені честь працювати наступних два роки над реформуванням українського парламенту. Україна є дійсно пріоритетом для Європарламенту. І я впевнений, що разом ми досягнемо успіху", - сказав Брок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-